Τουρκία: Ο Ερντογάν ξήλωσε αιφνιδιαστικά τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας

Τι κρύβεται πίσω από την κίνηση του «σουλτάνου»;

Σε μια κίνηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετέθεσε στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο τον Τζιχάτ Γιαϊτζί, αντιναύαρχο του πολεμικού ναυτικού και «πατέρα» της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο, καθώς οι κρίσεις στις τουρικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται τον Αύγουστο.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για «υποβάθμιση μέσω της αναβάθμισης», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητες.

Ήδη από την Παρασκευή είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες περί απομάκρυνσής του από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Hurriyet έγραφε ότι υπερέβαλλε στις διώξεις σε βάρος γκιουλενιστών, οι οποίοι θεωρούνται από την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνοι για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Γιαϊτζί, έχει εκδώσει πολλά βιβλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε ένα από αυτά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αναπτύσσει τη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας με τους σχετικούς χάρτες.

Σε άλλο του βιβλίο για την Ανατολική Μεσόγειο είχε προτείνει τον καθορισμό ΑΟΖ με το Ισραήλ, μια πρόταση που στηλίτευσε ιδιαίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here