Γαλλικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες επέστρεψαν στις παραλίες – Κρας τεστ για τουρισμό και κορονοϊό


Με θερμά λόγια συνεχίζουν να αναφέρονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας, σχολιάζοντας την επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» 

Χαρακτηριστικά είναι όσα μεταδίδει με επιτόπιο ρεπορταζ η Le Monde που σκιαγραφεί το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών.

Η ανταπόκριση της Le Monde από την Marina Rafenberg έχει τίτλο «Κορονοϊός: στην Ελλάδα, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ένα τεστ πριν από την τουριστική περίοδο» και υπότιτλο: Με θερμοκρασίες καύσωνα, οι κάτοικοι της πόλης έσπευσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να συμμορφωθούν με τα προτεινόμενα μέτρα αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Από τις 8 π.μ. το Σάββατο 16 Μαΐου, η Fidanka Milano βρίσκεται στη θέση της μπροστά από το γραφείο εισιτηρίων στη Βουλιαγμένη, 18 χλμ νότια της Αθήνας. Με γάντια, και μάσκα πρέπει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και φεύγουν. Η αμμώδης παραλία, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 650 μέτρα, μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, αλλά λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, μόνο 1.500 άτομα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία.

Για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε ο περιορισμός στην Ελλάδα, οι διαχειριστές παραλιών, εστιατόρια ή μπαρ, που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις 515 ακτές της χώρας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αυτό το Σαββατοκύριακο, νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του καύσωνα με θερμοκρασίες, που πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι, η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ήδη γεμάτη και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δώδεκα ακόμη άτομα. «Ασφυκτιώ κάτω από τη μάσκα μου, είναι πολύ κουραστικό να δουλεύω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς για να τους καθησυχάσουμε όλους. Αυτή η πρώτη μέρα είναι μια δοκιμή για ολόκληρη τη σεζόν!», αναφέρει η Fidanka.

Τριάντα άτομα εργάζονται στη μονάδα, περίπου δέκα ακόμη άτομα προσλήφθηκαν για να ανταποκριθούν στα μέτρα που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Με ένα μεγάφωνο, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται υπενθυμίζονται τακτικά στους κατοίκους της πόλης που βγήκαν για βόλτα.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, αλλά για την προστασία όλων των επισκεπτών είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή τουλάχιστον 4 μέτρα απόστασης μεταξύ των ομπρελών και όχι περισσότερο από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. », εξηγεί ο Χρήστος Πέτσας, διευθυντής της μονάδας.

«Ήμασταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίσαμε τη ζημιά, καθώς είχαμε λίγους θανάτους στη χώρα μας. Αλλά τώρα θέλουμε να ζήσουμε ξανά, να επωφεληθούμε ξανά από τις όμορφες παραλίες μας», αναφέρει ο νεαρός που πλήρωσε εισιτήριο 5 ευρώ για να απολαύσει «μέχρι το ηλιοβασίλεμα την ακτή με τους φίλους του».

Ούτε οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν, λόγω των οικονομικών συνεπειών του περιορισμού. Ίσως η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού και να επιτρέψει στους Έλληνες που επλήγησαν από την κρίση να απολαύσουν διακοπές, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού».

Το Σάββατο το απόγευμα, στη Βουλιαγμένη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, επιθεώρησε τους χώρους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης: «Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία με μόνο 160 νεκρούς αυτήν τη στιγμή. Εδώ και δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια σταδιακή άρση του περιορισμού, η οποία ήταν επιτυχής καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, την οικονομική ανάκαμψη. Ο τουρισμός, ακόμα κι αν θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι άλλες χρονιές, πρέπει να επανακκινήσει με κάθε κόστος αυτό το καλοκαίρι!» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ το οποίο συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ