Συντάξεις: Έρχεται ευνοϊκή ρύθμιση για τα αναδρομικά 70.000 συνταξιούχων


Νομοθετική διάταξη με την οποία η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία 70.000 συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα με πρόσθετους φόρους για τα αναδρομικά των ετών 2010-2013, κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Παράλληλα θα έρθει στην Βουλή, ίσως και εντός της εβδομάδος, νέα διορθωτική ρύθμιση η οποία και θα σβήνει τις φωτιές που άναψε στις συνταξιούχους η παραλαβή των επιστολών με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2010 – 2013.

Η διάταξη θα προβλέπει αφενός τη διαγραφή των φόρων που καταλογίστηκαν σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι όμως είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τα ποσά που τους αναλογούσαν από τα αναδρομικά που έλαβαν και από λάθος η εφορία τους τα ξανά χρέωσε.

Επίσης θα διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις ενώ ο φόρος θα επιμεριστεί στα έτη που δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να πληρώσουν τους φόρους από τα αναδρομικά έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Την νέα ρύθμιση την έχει σχεδόν έτοιμη ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.
  • Η τροποποιητική δήλωση θα υποβάλλεται στην Εφορία για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.
  • Θα προβλέπεται επιμερισμός των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια και έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων.
  • Θα γίνεται νέα εκκαθάριση μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
  • Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.

Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση και θα καλέσει τους υπόχρεους να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ