Βαθιά κρίση στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας με τον Σάρατζ

Την παραίτησή του από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων υπέβαλε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί -ο «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, μετά από την αιφνίδια μετάταξή του το Σάββατο.

Παρότι οι πληροφορίες περί παραίτησής του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Γιαϊτζί φέρεται να μίλησε για «κατασκευασμένες πληροφορίες» που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Tούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο, άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Η εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ