Κορονοϊός: Θετικά νέα! Το εμβόλιο που δίνει ελπίδα – Εθελοντές ανέπτυξαν αντισώματα

H ανακοίνωση της Δευτέρας από την βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna, με έδρα στη Βοστώνη, «γεννά» την ελπίδα από πλευράς του επιστημονικού κλάδου

Ειδικότερα, συλλέχθηκαν «θετικά» δεδομένα κατά το πρώιμο στάδιο δοκιμής εμβολίου σε ανθρώπους, με όλους τους 45 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών να παράγουν αντισώματα COVID-19.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε περίπτωση που οι επόμενες φάσεις φέρουν θετικά αποτελέσματα, τότε το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο ως τις αρχές Ιανουαρίου δήλωσε ο επικεφαλής των ιατρικών ομάδων της εταιρείας, Ταλ Ζαξ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι μετά την πρώτη δόση δεν είχα καμία παρενέργεια και το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη δόση» είπε στο CNN ο Σον Ντόιλ, ένας εκ των εθελοντών.

Ενθουσιασμένος για τα ευχάριστα νέα δήλωσε και άλλος ένας εθελοντής, ο Νιλ Μπράουνινγκ που μίλησε επίσης στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με την κάθε μία να λαμβάνει, τυχαία, διαφορετική ποσότητα εμβολίου: 25 μικρογραμμάρια, 100 μικρογραμμάρια και 250 μικρογραμμάρια. Κάθε ομάδα έλαβε δύο δόσεις με ενδομυϊκές ενέσεις, με 28 ημέρες να μεσολαβούν μεταξύ των δόσεων.

Μετά από 43 ημέρες, ή δύο εβδομάδες από τη λήψη της δεύτερης δόσης, η «ομάδα 15 ατόμων των 25 μικρογραμμαρίων» παρουσίασε επίπεδα αντισωμάτων τα οποία «συμφωνούν» με τα δείγματα αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορονoϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση της Moderna.

Η «ομάδα των 100 μικρογραμμαρίων» παρήγαγε αντισώματα που «ξεπέρασαν σημαντικά» τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν από τον ιό.

Τουλάχιστον οκτώ συμμετέχοντες ανέπτυξαν αυτό που ονομάζεται «εξουδετερωτικά αντισώματα», τα οποία υπερασπίζονται τα ανθρώπινα κύτταρα από παθογόνα ή μολυσματικά σωματίδια.

Η αμερικάνικη εταιρεία, τόνισε ακόμα ότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνέβαλε στη δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου σε ποντίκια, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν στο νέο κορονοϊό, ωστόσο το εμβόλιο «απέτρεψε την αναπαραγωγή στους πνεύμονές τους». Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός πως τα πρώιμα στοιχεία για τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη δοκιμή σε ανθρώπους συνάδουν, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, με εκείνα από τα ποντίκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here