ΕΕ–Κορονοϊός: Επιμένει στην χορήγηση δανείων η Αυστρία -Ποιοι βάζουν «πάγο» στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν


Στην χορήγηση δανείων και όχι στις μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που έπληξε ο κορονοϊός εξακολουθεί να επιμένει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας εν όψει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο twitter μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους τελευταίους.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις πλέον πληττόμενες χώρες με δάνεια. Αναμένουμε ο επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός της Ε.Ε. περισσότερο να αντανακλά τις νέες προτεραιότητες παρά να αυξάνει το “ταβάνι” των δαπανών”, υπογράμμισε καγκελάριος της Αυστρίας.

Η θέση Κουρτς αποτελεί επί της ουσίας την απόρριψη του κοινού σχεδίου που ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο περιλαμβάνει Ταμείο 500 δισ. ευρώ και το οποίο θα έχει ως αντικείμενο επιχορηγήσεις και όχι δάνεια προς κράτη μέλη των οποίων η οικονομική ζωή έχει πληγεί ισχυρότερα από την πανδημία του κορονοϊού.

Επίσης, σε σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, αναφέρεται «Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και να στηρίζουμε τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσω δανείων και όχι μέσω επιχορηγήσεων».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ
δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή διότι διαφορετικά διακινδυνεύουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ