Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρισμό, οικονομία και εργασία


Με νέο του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το απόγευμα της Τετάρτης (19/05) τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και ρυθμίσεις για την στήριξη της εργασίας και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Πρόκειται για ένα πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας και της εργασίας ύψους αρκετών δισ. ευρώ

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μέτρα διπλής κατεύθυνσης, αφενός με επανεκκίνηση της οικονομίας, αφετέρου με διατήρηση των ανοιχτών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στις θέσεις εργασίας τους.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει να κάνει με τη μείωση προκαταβολής φόρου για τη φετινή χρονιά.

Όπως, αναφέρει το Open, το ΥΠ.ΟΙΚ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους, να κάνουν αίτηση στην εφορία για τη μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία είναι «τσουχτερή» και φτάνει στο 100% του φόρου που βεβαιώνεται.

Ουσιαστικά, αυτό που εξετάζεται είναι η διαδικασία να γίνεται αυτοματοποιημένα και τυποποιημένα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν στο Taxis και να δηλώνουν τη μείωση του τζίρου που έχουν φέτος και ύστερα με κάποιον αλγόριθμο να τους μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Μάλιστα, και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί αύριο Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία του τουρισμού νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Τα νέα χρονολογικά ορόσημα είναι:

  • H 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία
  • Η 10η Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία
  • Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και τα βόρεια σύνορα της χώρας για να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχόμαστε διεθνείς πτήσεις, κάτι το οποίο θα γίνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά από την 1η Ιουλίου.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση «τρέχει» για να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Επίσης, στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  • Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ