Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Νέος σχεδιασμός για το Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»

Διαδικτυακή συζήτηση την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «2.500 χρόνια μετά τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα: Μαθήματα από την Αρχαία Ελλάδα και ο συσχετισμός με το σήμερα» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (19/05/2020). Στη συζήτηση συμμετείχε η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στα διδάγματα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας, λέγοντας πως «το εγώ έδωσε τη θέση του στο εμείς. Και οι λίγοι έδειξαν στους πολλούς ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, και η ψυχή και το φρόνημα είναι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου», ανέφερε στην παρέμβασή της.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ενημέρωσε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει θέσει υπό την αιγίδα της το επετειακό έτος για τα 2.500 χρόνια μετά από τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα και εξήγησε πως όλες οι εκδηλώσεις αναβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας. Μετά τις 10 Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο νέος σχεδιασμός.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO επισήμανε πως η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητές μας, άλλαξε όλη η ζωή μας και ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριάρχησαν. Κέντρο προσοχής έγινε και πάλι ο άνθρωπος και όσοι μας έχουν ανάγκη. «Κάναμε πάλι το εγώ εμείς με αυταπάρνηση», είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εξηγώντας πως οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί αλλά ιδεολογικοί, γιατί δείχνουν τους ανθρώπους και τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν.

Τα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τους εορτασμούς, έχουν δοθεί στις ευπαθείς ομάδες της πανδημίας, στους ηλικιωμένους, στους άπορους, στους άστεγους και στα παιδιά που ζουν σε δομές φιλοξενίας. Βοήθεια συμβολική, τη χαρακτήρισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που είναι σωσίβιο και παρηγοριά για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ο Αθανάσιος Πλατιάς (Καθηγητής Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά), εξήγησε πως με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας άλλαξε ο δυτικός πολιτισμός και αποδείχτηκε πως η υποχώρηση δεν είναι μονόδρομος. «Αν ακολουθείς έξυπνη στρατηγική και δεν υποχωρήσεις τότε μπορεί να κερδίσεις. Όταν ο εχθρός ζητάει γη και ύδωρ πρέπει να αντισταθείς και αυτό να σκεφτούμε και σήμερα που έχουμε την Τουρκία να μας ζητάει γη και ύδωρ», επισήμανε ο καθηγητής.

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, παραλλήλισε τον Ξέρξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα, αυταρχικό ηγέτη που φυλακίζει τους αντιπάλους του και επιδιώκει να αλλάξει τα σύνορα, επιδεικνύοντας τη στρατιωτική ισχύ του και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς υπενθύμισε τι συνέβη πριν από λίγο καιρό στον Έβρο και τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της δίκαιο εκβιάζοντας Ελλάδα και Ευρώπη με τους μετανάστες.

Ο Νικόλαος Κυριαζής (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αναφέρθηκε εκτενώς στη διπλή στρατηγική που χρησιμοποίησε ο Θεμιστοκλής πείθοντας τους Αθηναίους να δοθούν τα χρήματα για την άμυνα της χώρας και εξήγησε πως στην άμεση δημοκρατία η έννοια του κοινού καλού, του δημόσιου αγαθού, ορίζεται με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η πλειοψηφία για κάθε ζήτημα ξεχωριστά. «Στη σημερινή δημοκρατία δεν αποφασίζουμε έτσι. Δεν μπορούμε δυστυχώς σήμερα να επιλέξουμε το καλό από το ένα κόμμα και το καλό από το άλλο κόμμα», είπε ο καθηγητής Νικόλαος Κυριαζής.

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου της ΕΡΤ Φάνη Παπαθανασίου, είπε πως όποιος ελέγχει τη θάλασσα ελέγχει τον κόσμο και πάνω σε αυτό το δόγμα στηρίχτηκαν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι βουνά γύρω από το Αιγαίο, τόνισε ο καθηγητής, γι’ αυτό και χωρίς το Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξει. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αποτρεπτική στρατηγική σε συνδυασμό με άμυνα και διπλωματία, χτίζοντας παράλληλα και δυνατές συμμαχίες, επισήμανε ο Αθανάσιος Πλατιάς. Ο Πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας γιατί όπως είπε η ισχυρή άμυνα χρειάζεται πολλά χρήματα και οι αμυντικές δαπάνες είναι η ισχυρότερη απάντηση στους εχθρούς της χώρας. Ενώ μίλησε και για την ανάγκη της χώρας μας να ελέγχει τις θαλάσσιες ζώνες στις οποίες έχει στρατηγικά συμφέροντα, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να ρίξει και όλες τις δυνάμεις της και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της για να αποτρέψει ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ