Σφαγή στο Νότιο Σουδάν: Σχεδόν 1.000 νεκροί σε μία ημέρα σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών

Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος χθες.

Άλλοι τουλάχιστον 370 άνθρωποι τραυματίστηκαν — αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση — όταν βαριά οπλισμένοι άνδρες που ανήκουν στη φυλή Μουρλέ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον έξι χωριών στην κομητεία Ούρορ, στην πολιτεία Τζονγκλέι, το Σάββατο, διευκρίνισε ο επικεφαλής των αρχών της κομητείας, ο Τζον Ντακ Γκατλουάκ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα θύματα συγκαταλέγονται τουλάχιστον 230 γυναίκες και παιδιά, καθώς και 270 νέοι που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους και τους γείτονές τους, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Έχουμε επιβεβαιώσει σχεδόν 1.000 θανάτους», είπε ο Γκατλουάκ και πρόσθεσε πως ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο βαρύς, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να εντοπιστούν χωρικοί οι οποίοι απέδρασαν σε περιοχές με βλάστηση για να σωθούν από τους επιτιθέμενους, που ήταν εφοδιασμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών και με πολυβόλα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αξιωματούχος είχε εκτιμήσει πως οι νεκροί ανέρχονταν σε περίπου 80.

Ο Ατένι Γουέκ Ατένι, εκπρόσωπος της προεδρίας του Νότιου Σουδάν, τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο αρχηγός του κράτους Σάλβα Κιρ καταδικάζει τα επεισόδια.

Οι τοπικές αρχές πιστεύουν ότι η επίθεση του Σαββάτου εξαπολύθηκε σε αντίποινα για μια επιδρομή που είχαν κάνει μέλη της φυλής Λου Νούερ εναντίον κοινοτήτων της φυλής Μουρλέ, απαγάγοντας παιδιά και κλέβοντας βοοειδή.

Οι ζωοκλοπές είναι αιτία συγκρούσεων μεταξύ φυλών εδώ και αιώνες στην περιοχή αυτή της ανατολικής Αφρικής. Παιδιά απαγάγονται συχνά με σκοπό να μετατραπούν σε δούλους.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) έστειλε μια ομάδα για να διενεργήσει έρευνα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Ντέιβιντ Σίαρερ, ειδικός επιτετραμμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη χώρα.

«Αυτές οι επιθέσεις εναντίον κοινοτήτων αμάχων, που αποτελούν μέρος ενός συνεχιζόμενου κύκλου πράξεων αντεκδίκησης, πρέπει να τερματιστούν», τόνισε ο Σίαρερ.

Εν μέρει, η βία οφείλεται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ώστε να διοριστούν κυβερνήτες στις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της Τζονγκλέι, γεγονός που δημιουργεί κενό εξουσίας το οποίο εκμεταλλεύονται ένοπλες ομάδες, εκτιμά ο ΟΗΕ.

«Προτρέπουμε σθεναρά την κυβέρνηση και τα κόμματα να καταλήξουν σε συμβιβασμό, να συμφωνήσουν για τους διορισμούς σε αυτά τα αξιώματα κρίσιμης σημασίας, ώστε οι πολιτείες να μπορέσουν να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και την αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού», επισήμανε ο Σίαρερ.

Οι πρόσφατες πλημμύρες και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο φτωχό Νότιο Σουδάν πυροδοτούν επίσης βίαια επεισόδια μεταξύ των φυλών, συμπλήρωσε ο Σίαρερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ