Τι είπε ο Βρούτσης για το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς των εργαζομένων

Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον «Θέμα 104,6» τόνισε πως «Θωρακίζουμε τριπλά τον εργαζόμενο», υπογραμμίζοντας ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου κατά 20%, μπορούν να εφαρμόσουν μορφές ευέλικτης εργασίας, αλλά με τους νέους κανόνες που θέτει η πολιτεία.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό προ πανδημίας 1.000 ευρώ, αν ο εργοδότης επιλέξει να τον απασχολεί στο 50% του ωραρίου του, θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από την πολιτεία, η οποία επιδοτεί το 60% του νέου μισθού, άλλα 300 ευρώ.

«Εμείς είμαστε σταθερά στην κάλυψη του 60%» τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο 100% του μισθού που λάμβανε προ πανδημίας.

«Το 20% που παραθέτει η αντιπολίτευση είναι η ακραία περίπτωση» σχολίασε ο κ. Βρούτσης και ξεκαθάρισε ότι «η οροφή της απώλειας (ς.ς. στους μισθούς) είναι 16% και απέχει πολύ από τους πηχιαίους τίτλους των εφημερίδων της αντιπολίτευσης».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα κλειστές λόγω κρατικής εντολής, διατηρούν το προστατευτικό καθεστώς τους, όπως και οι εργαζόμενοί τους, στους οποίους καταβάλλεται το επίδομα 539 ευρώ. Παράλληλα, το όφελος για τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ φτάνει το 33% αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ «απαγορεύεται η απόλυση», υπενθύμισε ο κ. Βρούτσης.

Η πολιτεία θα προνοήσει, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και για το δώρο Πάσχα και την άδεια ειδικού σκοπού, ενώ εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Επιπλέον, «από τον Ιούνιο και μετά σταματάμε αν έχουμε αναστολές εισφορών σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά. Δεν ισχύει πλέον για το μήνα Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής ασφαλιστικών πληρωμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, καθώς «το μέτρο αυτό κοστίζει πάρα πολύ», αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών μηνιαία ανέρχεται σε 1 δις 357 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η «ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε τα μολύβια. Θα μπορούσαμε να έχουμε το πρόγραμμα Άτλας από το 2016» κατήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, εξηγώντας ότι παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο με τα εκκαθαριστικά των ασφαλιστικών εισφορών να μην έχουν παρουσιαστεί, ούτε να έχει πραγματοποιηθεί ο επανϋπολογισμός των συντάξεων. Αντίθετα, έχουμε «αυξήσει το ρυθμό κατανομής των συντάξεων κατά 40», υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος προσδιόρισε σε 1.058.000 τις συντάξεις σε εκκρεμότητα που παρέλαβε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here