Μειωμένος ΦΠΑ: Πόσο θα πληρώνουμε το εισιτήριο στα ΜΜΜ – Η πρόταση Καραμανλή


Νέα τιμή και στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να πέσει στο 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες από την 1η Ιουνίου μέχρις τις 31 Οκτωβρίου που θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13%, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον Σκάι.

«Με την μείωση του ΦΠΑ το εισιτήριο από το 1,40 ευρώ θα πάει στο 1,28 και εμείς θα εισηγηθούμε να πάει στο 1,20» ανέφερε ο κ Καραμανλής.

Διευκρίνισε επίσης ότι θα μειωθεί και η τιμή των καρτών απεριορίστων διαδρομών και ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι όσοι προμηθευτούν μετά την 1η Ιουνίου ετήσιες κάρτες γιατί θα είναι πιο φθηνές.

Πιο φθηνά θα πίνουμε τον καφέ μας

Το οικονομικό επιτελείο, έλαβε σοβαρά υπόψιν, όπως φάνηκε, το αίτημα των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού, που ζητούσαν εδώ και μήνες την εφαρμογή ΦΠΑ 13% σε όλα τα σερβιριζόμενα ροφήματα, ως ένα μέτρο απορρόφησης έστω μέρους των απωλειών που προκαλεί η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της μετάταξης του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών ροφημάτων στο μειωμένο συντελεστή, έχει κόστος γύρω στα 50 εκατ. ευρώ για το πεντάμηνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα μέσα μεταφοράς κοστίζει γύρω στα 68- 70 εκατ. ευρώ.

Επομένως, η κυβέρνηση προέβη στην ικανοποίηση ακόμη ενός αιτήματος των επαγγελματιών του Τουρισμού, καθώς έστω για πέντε μήνες, ο ΦΠΑ στις μεταφορές προσώπων επανέρχεται στο μειωμένο συντελεστή 13%, με αποτέλεσμα το ελληνικό προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό.

Όσον αφορά στον καφέ , θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα: το 1,3 πρέπει να γίνει 1,2 ευρώ, και τα 2,5 ευρώ να γίνουν 2,3 ευρώ. Ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των αναψυκτικών με τον κατάλογο των μειώσεων να περιλαμβάνει ακόμη το τσάι, τη σοκολάτα, τη λεμονάδα και τη γκαζόζα.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των προϊόντων που θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ (13% αντί για 24%) :

1. Σερβιριζόμενα ροφήματα

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%).


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ