Εργασιακά: Ευέλικτες μορφές εργασίας και εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων – Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

Ριζικές αλλαγές θα φέρει στα εργασιακά  η μετά κορονοϊού εποχή – Μετά την ανακοίνωση του πακέτου 24.000.000.000 ευρώ από τον Πρωθυπουργό για την οικονομία, χιλιάδες εργαζόμενοι ανησυχούν για τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για τις αποδοχές αλλά και τους μισθούς τους την επόμενη μέρα. Τον Σεπτέμβριο ανοίγουν και επίσημα «οι πόρτες της ευέλικτης απασχόλησης», της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και της ανεργίας.

Πλέον θα υπάρχουν εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων, όσοι θα συνεχίσουν να είναι σε αναστολή και θα λαμβάνουν 534 ευρώ, αυτοί που θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή με απώλεια 20% του εισοδήματός τους και οι “τυχεροί” που θα συνεχίσουν με το προηγούμενο καθεστώς με πλήρη απασχόληση και κανονικό μισθό.

Πρόγραμμα “Συν –εργασία”

Για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα “Συν –εργασία” σύμπραξης του Δημοσίου με τις επιχειρήσεις για τη στήριξη της απασχόλησης ρόλο θα διαδραματίσει ο τζίρος των τελευταίων 2-3 μηνών που θα συγκριθεί, με τον τζίρο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τα 3 τελευταία έτη.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν επίσης οι νέες επιχειρήσεις αλλά και οι εποχικές για τις οποίες δεν ισχύει το κίνητρο του τζίρου αλλά η προϋπόθεση πρόσληψης του ίδιου αριθμού απασχολουμένων με αυτούς που απασχολούσαν πέρυσι. Την ίδια στιγμή επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων ακόμη και για το 100% του προσωπικού τους.

Θα μπορούν δηλαδή να παραμείνουν κλειστές με το κράτος να πληρώνει τους εργαζόμενους 534 ευρώ για ένα μήνα.

Ενστάσεις στους επιχειρηματίες υπάρχουν και για την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη , στην περίπτωση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα “Συν –Εργασία” καθώς ενώ ο μισθός που θα φθάνει καθαρά στα χέρια του εργαζόμενου θα είναι μειωμένος κατά 50% με το κράτος να καλύπτει το 60% της απώλειας για τον εργοδότη μεσοσταθμικά το όφελος θα είναι της τάξεως του 33%.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν καθαρό μισθό μειωμένο κατά 20% στη περίπτωση που η αμοιβή του είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό, ο μεικτός μισθός του θα περιορίζεται έως και κατά 16%.

Αλλά και για τους εργαζόμενους εντός της ίδιας επιχείρησης θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κυρίως σε κλάδους όπως του επισιτισμού, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού που θα ισχύσουν συνδυαστικά τα μέτρα της μειωμένης απασχόλησης και της μειωμένης απασχόλησης και της επέκτασης των αναστολών σύμβασης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν εκτός εργασίας, με το κράτος να τους καλύπτει με την αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα και κάποιοι άλλοι θα μπορούν να εργάζονται τις μισές ημέρες του μήνα με μισό μισθό από τον εργοδότη και το 60% του υπόλοιπου μισθού από το κράτος. Για αυτούς τους τελευταίους απαγορεύεται η απόλυση κατά τη διάρκεια του προγράμματος καθώς και η μείωση του ονομαστικού τους μισθού.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ