Δημοτικά σχολεία: Έτσι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου – Πώς θα γίνονται τα μαθήματα


Κορονοϊός – Άνοιγμα σχολείων: Στα θρανία επιστρέφουν την 1η Ιουνίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων αλλά και των παιδικών σταθμών

Τις λεπτομέρειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων εξειδίκευσαν το μεσημέρι της Δευτέρας (25/05) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου και η σχολική χρονιά θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Για τους εκπαιδευτικούς, η σχολική χρονιά λήγει την 30η Ιουνίου ενώ οι συμβάσεις των αναπληρωτών θα παραταθούν μέχρι την 30η Ιουνίου.

Τα τμήματα θα λειτουργούν με 15 μαθητές τη φορά ενώ θα υπάρχει απόσταση 1,5μ ανάμεσα στα θρανία. Σε περίπτωση που τα τμήματα έχουν περισσότερους από 15 μαθητές, τότε το τμήμα θα διαιρείται στα δύο και τα υποτμήματα θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλες τις τάξεις ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Οι μαθητές θα βγαίνουν για διάλειμμα σε διαφορετικές ώρες ενώ τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν έως τις 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως τα παιδιά θα βρίσκονται σε αίθουσες έως 15 ατόμων. Όταν τα τμήματα υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό τότε το τμήμα θα χωρίζεται στα δύο και τα παιδιά θα διδάσκονται εκ περιτροπής Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας
  • Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
  • Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
  • Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους για την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα αυτό.
  • Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
  • Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
  • Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
  • Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
  • Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ