Λιβύη: Οπισθοχώρηση Ρώσων μαχητών μετά τις απώλειες του Χαφτάρ

Έδαφος φαίνεται ότι χάνει συνεχώς ο στρατάρχης Χαφτάρ και οι συμμαχικές του δυνάμεις, την ώρα που τα στρατεύματα της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας προελαύνουν με τη βοήθεια και των ανταρτών που έχει στείλει στη Λιβύη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε μια τελευταία εξέλιξη, οι Ρώσοι μαχητές που μέχρι χθες πολεμούσαν στο πλευρό του επικεφαλής του LNA, αποχώρησαν από μία πόλη νότια της Τρίπολης και πλέον κατευθύνονται πλέον προς την Κούφρα, μία απομακρυσμένη περιοχή που αποτελεί προπύργιο του LNA, παίρνοντας μαζί τους τον βαρύ εξοπλισμό τους.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι 1.000 με 1.400 μισθοφόροι της περίφημης ομάδας «Βάγκνερ» οπισθοχώρησαν στο αεροδρόμιο της Λιβυκής πόλης Μπάνι Ουαλίντ περίπου 150 κλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σαλέμ Αλαϊουάν, δήμαρχος της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, ανέφερε ότι περίπου 1.500 Ρώσοι και Σύροι μισθοφόροι έφυγαν από το αεροδρόμιο της πόλης του προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη την οποία και ελέγχουν οι δυνάμεις του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλοι μισθοφόροι, αλλά δεν είναι επιθυμητοί στην πόλη του που επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παρουσία ξένων μισθοφόρων στην Μπάνι Ουαλίντ ή στη Λιβύη», τόνισε ο δήμαρχος της λιβυκής πόλης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αποχώρηση της ρωσικής ομάδας αποτελεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τον Χαφτάρ, καθώς στερεί τον LNA από την πιο ισχυρή ξένη μαχητική του δύναμη κοντά στην πρωτεύουσα.

Ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κάλεσε χθες τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι προωθήσεις την περασμένη εβδομάδα των δυνάμεων που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη GNA, όπως η κατάληψη μιας στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης, θέτουν σε κίνδυνο την επιθετική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χάφταρ.

Ο LNA, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, απειλεί να εξαπολύσει σε αντίποινα μια μαζική αεροπορική εκστρατεία.

Χθες, οι δυνάμεις της GNA προχώρησαν προς ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Τρίπολης, όπου είπαν ότι χρειάστηκαν να περάσουν μέσα από νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε τοποθετήσει ο LNA.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ανέφερε ότι αποσύρθηκε από ορισμένες περιοχές, αλλά επίσης έστησε ενέδρα στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη και σκότωσε ή έπιασε αιχμαλώτους αντίπαλους μαχητές.

Μηνύματα κατά της Τουρκίας

Ο Χάφταρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα, απευθυνόμενος στις δυνάμεις του, τους κάλεσε να πολεμήσουν την «αποικιοκρατική» επέμβαση της Τουρκίας μέχρι να ηττηθεί, σε μια αναφορά στην περίοδο του οθωμανικού ελέγχου της Λιβύης.

«Αποκτάτε δόξα ενώ πολεμάτε τον απεχθή αποικιστή άπληστο για τον πλούτο μας», είπε. «Και διεξάγετε πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο η νίκη».

Ο Χάφταρ, σε ένα ηχητικό μήνυμα που απευθύνθηκε στις δυνάμεις του, τους παρότρυνε να πολεμήσουν την «αποικιακή» παρέμβαση της Τουρκίας μέχρι την ήττα της, σε μια αναφορά στον οθωμανικό έλεγχο της Λιβύης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ