Χαρίτσης: Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» καταδεικνύει ότι στην κρίση δεν υπάρχουν μονόδρομοι

Άρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Το χθεσινό συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times με τα ονόματα των νεκρών της πανδημίας υπενθύμισε το προφανές: ότι βρισκόμαστε στη δίνη μίας περιπέτειας που απειλεί ευθέως την ανθρώπινη ζωή. Απειλή η οποία τροφοδοτεί μία πρωτοφανή οικονομική ύφεση που με τη σειρά της βυθίζει τις κοινωνίες στην ανασφάλεια, στη φτωχοποίηση και στο αδιέξοδο. Αυτά είναι τα δύο σκληρά δεδομένα με τα οποία αναμετριόμαστε.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» -την επικαιροποιημένη εκδοχή του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα- αποτελεί την ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να πορευτούμε. Είναι καταρχήν σημαντικό, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, να θυμηθούμε ότι οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν ανάλογα τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Όσο δεδομένο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσβατη πορεία, τόσο δεδομένο πρέπει να είναι ότι υπάρχουν επιλογές: το πώς θα απαντήσουμε στη διπλή πρόκληση είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο κεφάλαιο που της προσέφερε η υπεύθυνη στάση της ελληνικής κοινωνίας: αντί να φροντίσει για ένα συνολικό σχέδιο, να προτάξει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, να θωρακίσει τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας, επέλεξε το “βλέποντας και κάνοντας”. Τα αποσπασματικά και κοινωνικά μεροληπτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη βδομάδα κινούνται δυστυχώς σε αυτή ακριβώς τη λογική. Κάθε μέρα που περνάει είναι σαφές ότι η κρίση μεταφέρεται στην καρδιά της οικονομίας μας. Και αυτή η εικόνα συνυπάρχει με την έντονη ανησυχία ότι οδεύουμε σε μια νέα περίοδο κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, γενικευμένης απορρύθμισης και εμπέδωσης πρακτικών που έχουν μόνο ένα αποτέλεσμα: την επιστροφή της ανασφάλειας. Είναι σαφές ότι η κρίση για τη Νέα Δημοκρατία λειτουργεί ως εργαλείο για να επωμιστούν τα βάρη της μονοσήμαντα οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης είναι εδώ: αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών, πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπάρχει και άλλος δρόμος. Η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει εξαιρετικά ακριβά τους μαθητευόμενους μάγους του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” προσφέρει ένα κοστολογημένο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα κοινωνικής ανασύνταξης. Στον πυρήνα του βρίσκεται η προστασία της εργασίας και η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση των μισθών είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μην καταρρεύσει η ελληνική οικονομία. Η απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, είναι το αντίδοτο στην “ανοσία της αγέλης” που οδηγεί στην επικράτηση των οικονομικά ισχυρών. Η θεσμοθέτηση βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μην δούμε γύρω μας και πάλι κοινωνικά συντρίμμια.

Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Ότι ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, υπάρχει δυνατότητα για πολιτικές ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η στήριξης της κοινωνικής συνοχής δεν είναι μια πολυτέλεια. Συνιστά η ίδια την μόνη αποτελεσματική θωράκιση της κοινωνίας μας έναντι των δύο προκλήσεων -της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης- που μας απειλούν. Αν θέλουμε να μείνουμε όρθιοι, θα πρέπει να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την αποφασιστική ενίσχυση της συλλογικής αυτοπεποίθησης του λαού μας.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ