Τακτοποίηση αυθαιρέτων 2020: Θα δοθεί παράταση ή όχι; Όλη η αλήθεια


Τακτοποίηση αυθαιρέτων 2020: Λήγουν στο τέλος Ιουνίου 2020 οι προθεσμίες για την «τακτοποίηση» των μεγάλων αυθαιρέτων, τη νομιμοποίηση μικρότερων παραβάσεων δόμησης με εκπτωτικά «μπόνους», αλλά και τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα, ο κορονοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες των πολιτών, αλλά και ότι οι μηχανικοί δεν μπορούσαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων, να προχωρήσουν σε αυτοψίες, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε παρατάσεις.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να δώσει παράταση για τα αυθαίρετα, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία θα είναι τουλάχιστον τετράμηνη, άρα έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, για την «τακτοποίηση» μεγάλων αυθαιρέτων (της «Κατηγορίας 5», τα οποία δεν έχουν διόλου οικοδομική άδεια ή την έχουν ξεπεράσει κατά 40% σε κάλυψη και δόμηση και κατά 20% σε ύψος), η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Όσο για τις μικρότερες αυθαιρεσίες θα μπορούσαν να νομιμοποιούνται και αυτές έως τις 30 Ιουνίου με σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα, αλλά και έως τον Ιανουάριο του 2025, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, με προσαυξημένα πρόστιμα.

Ωστόσο, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων ακόμη δεν είναι έτοιμη, οπότε αν δεν δοθεί παράταση, από 1η Ιουλίου δεν θα μπορεί να γίνεται καμιά νομιμοποίηση.

Γι’ αυτό, ο τεχνικός κόσμος της χώρας έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προβεί στις σχετικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου.

Ανάλογη παράταση με των αυθαιρέτων – δηλαδή τουλάχιστον τετράμηνη – σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει και το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διόρθωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους της χώρας που γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/ που λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Και αυτή η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διορθώσεις (χωρίς πρόστιμο) των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων τους, ώστε να προσαρμοστεί η χρέωση των δημοτικών τελών.

Επιπλέον, εκτός από την παράταση, η κυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει τη λίστα των διορθώσεων που μπορεί να κάνει ο πολίτης μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ώστε να γίνονται αλλαγές και στα τετραγωνικά των κοινοχρήστων χώρων μιας πολυκατοικίας, των πάρκινγκ και των αποθηκών, στις αλλαγές χρήσης κλπ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ