Handelsblatt: Τo λιμάνι του Πειραιά είναι τώρα το Νο 1 στη Μεσόγειο


Εγκωμιαστικό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας για το λιμάνι του Πειραιά

Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε μικρή αύξηση, ενώ Απρίλιο και Μάιο είχε σταθερή εξέλιξη. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από έντεκα κοντέινερ σε τρεις αποβάθρες, συμπεριλαμβανομένου του «OOCL United Kingdom» με ικανότητα μεταφοράς 21.413 εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά-πλοία στον κόσμο.

Έτσι όλα δείχνουν, όπως καταγράφει και η Handelsblatt, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ένα success story.

Το 2019 είχε την πρωτιά στη Μεσόγειο, στα λιμάνια με βάση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με το λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία στη 2η θέση.

Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά

«Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά μας μέχρι στιγμής», λέει ο Fu Chengqiu, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Piraeus Port Authority» (PPA). Ο καπετάνιος Φου, όπως τον καλούν όλοι στη βιομηχανία, εργάζεται για την κινεζική κρατική εταιρεία «China Ocean Shipping Company (Cosco) από το 1976.

«Οι Κινέζοι ήρθαν στον Πειραιά το 2008. Με την τότε συντηρητική κυβέρνηση, η Cosco υπέγραψε αρχικά μια μίσθωση για τη λειτουργία μιας νέας προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων. Το 2016, η Cosco αγόρασε το 51% της εταιρείας PPA από το ελληνικό κράτος έναντι 368,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει ότι οι Κινέζοι θα αποκτήσουν επιπλέον 16% των μετοχών έως το 2021», αναφέρει η εφημερίδα «Handelsblatt».

Η Cosco δραστηριοποίησε το εν υπνώσει λιμάνι. Το 2008, διακινήθηκαν μόνο 433.582 εμπορευματοκιβώτια. Το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν 13 φορές μεγαλύτερος. Αυτό καθιστά τον Πειραιά όχι μόνο το «νούμερο ένα» στη Μεσόγειο. . Πριν από πέντε χρόνια ήταν στην όγδοη θέση.

Κινέζοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι «το κεφάλι του δράκου στην Ευρώπη». Ο Πειραιάς είναι το πρώτο μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου στην Ευρώπη αφού έρχονται φορτηγά πλοία από την Άπω Ανατολή διασχίζοντας το κανάλι του Σουέζ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ