Σκόπελος: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τον φονικό κεραυνό


Ασύλληπτη τραγωδία στο νησί των Σποράδων  – Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ZEUS» κατέγραψε τον φονικό κεραυνό

Το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ZEUS» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε τον φονικό κεραυνό, ο οποίος σήμερα το πρωί σκότωσε ακαριαία μία 52χρονη γυναίκα στον Πευκιά Σκοπέλου.

Περίπου 50 κεραυνοί είχαν ανιχνευθεί στην ευρύτερη περιοχή από το «ZEUS» μέχρι τις 11:00 το πρωί.

Δείτε παρακάτων την εικόνα με τις ανιχνεύσεις των κεραυνών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα κεραυνοβολήθηκε την ώρα που έκανε αγροτικές εργασίες μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είδε τη γυναίκα του να «σβήνει» μπροστά στα μάτια του.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε αμέσως τις Αρχές, αδυνατώντας να πιστέψει το κακό που βρήκε την οικογένειά του.

Ολόκληρο το νησί της Σκοπέλου έχει συγκλονιστεί από την ασύλληπτη τραγωδία με το θάνατο της 50χρονης από κεραυνό.

Τι να κάνετε για να προστατευθείτε από κεραυνούς

  • Όλες οι καταιγίδες συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς και επομένως αποτελούν κίνδυνο.
  • Οι κεραυνοί μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 15 χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο της εντονότερης βροχόπτωσης. Υπάρχει επομένως κίνδυνος κεραυνού ακόμα και σε περιοχές όπου δεν βρέχει ή βρέχει ασθενώς.
  • Αν ακούτε τις βροντές σημαίνει ότι βρίσκεστε σε περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά ώστε να κινδυνεύετε από κτύπημα κεραυνού.
  • Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
  • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
  • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
  • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
  • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
  • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό

  • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
  • Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

Ο καιρός την Τετάρτη

Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά, τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Σχετική βελτίωση του καιρού το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση, θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές καθώς και τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά από νωρίς το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 13 και 19 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες και στην Κρήτη τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ