Ανάσταση 2020: Πώς γιορτάζεται στις εκκλησίες – Τι ώρα θα ακουστεί το «Χριστός Ανέστη»


Ανάσταση: Ξεκίνησε η λειτουργία η Εσπερινή Δοξολογία κατά τη διάρκεια της οποίας θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Πάσχα 

Όπως είχε αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Ανάσταση θα εορταστεί σήμερα Τρίτη (26/05), στην Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα,

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, απόψε θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη της Αθήνας Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Μάλιστα, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής, «Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ὥραν 11ην μ.μ. θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ ὅπως γίνεται τό βράδυ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει ἡ μετάδοσις τοῦ Ἁγίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ἐν συνεχεία ὁ Ὄρθρος καί ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τοῦ Πάσχα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ακολουθίες της Μεγάλη Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο της διασποράς της νόσου Covid-19.

Τα μέτρα

Σημειώνεται πως οι όροι τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων έχει ισχύ από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα, τα οποία οφείλουν να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Ειδικότερα:

  • Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.
  • Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.
  • Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.
  • Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.
  • Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.
  • Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.
  • Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
  • Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.
  • Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.
  • Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.
  • Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ