Κορονοϊός – Η Κομισιόν παρουσιάζει το πακέτο ανάκαμψης για την οικονομία

Έκτακτη Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα, με αντικείμενο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης, σε ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου.

Έτσι, στη σημερινή έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να παρουσιάσει τόσο την αναθεωρημένη πρόταση για τον ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό όσο και το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την εκκίνηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση ενός στιβαρού πακέτου μέτρων ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), αντί της σε βάρος του αναδιανομής υφιστάμενων πόρων.

Ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, ειδικά όσον αφορά την ψηφιακή και της «πράσινη» μετάβαση, σύμφωνα με το ΕΚ.

Για να κερδίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το νέο σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων με εχέγγυα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αποφευχθούν χρηματοοικονομικοί ελιγμοί που θα κατέληγαν σε παράκαμψη του δημοκρατικού ελέγχου, όπως έχει υπογραμμίσει το ΕΚ.

Η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση των Ίδιων Πόρων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συζητήσουν τις νέες προτάσεις και θα αποφασίσουν για την τελική τους μορφή στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Καθώς μπορεί να χρειαστούν μήνες για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο ΠΔΠ, το Κοινοβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο – «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή εκκίνηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ το 2021.

Οι προσδοκίες της Αθήνας για τις προτάσεις της Κομισιόν και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Με υψηλές προσδοκίες, η Αθήνα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφουν σήμερα το βλέμμα τους στις Βρυξέλλες. Μέσα στις επόμενες ώρες, η Κομισιόν θα φέρει στο προσκήνιο το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, με την προσοχή να εστιάζει στη συγκρότηση του έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, αυτό που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι από τη “δεξαμενή” των 500 δισεκατομμυρίων, ένα ποσό που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθεί με τη μορφή των επιδοτήσεων.

Επιδοτήσεις που θα αποτελέσουν…ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες, οι οποίες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Παράλληλα, το υπόλοιπο ποσό (από 150 μέχρι και 200 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθεί με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here