Μείωση εργοδοτικών εισφορών έως 4,55% από τον Σεπτέμβριο

Μείωση από 2% έως και 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021 σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν ότι το εύρος αυτής της μείωσης των εισφορών θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ, όταν και θα ξεδιπλωθεί μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για το νέο ασφαλιστικό, με την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις νέες επικουρικές συντάξεις.

Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι».

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση, προσθέτοντας πως το εύρος της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και τα ποσά που θα πάρουμε από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το όφελος από μια τέτοια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα ήταν έως και τετραπλάσιο σε σχέση με τη μείωση 0,9%, η οποία θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα (και δεκαπλάσιο από τη μείωση 0,45% των εργοδοτικών εισφορών τον ίδιο μήνα).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το υφιστάμενο «καθεστώς», οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές για την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – ΕΟΠΥΥ) του προσωπικού τους, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,55% των μεικτών αποδοχών τους.

Οι δε μισθωτοί καταβάλλουν το 2,55%.

Πάντως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται στο 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here