Μητσοτάκης στο Brookings: Πήραμε γρήγορα αποφάσεις, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη


Στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο think tank «Brookings», υπογραμμίζοντας ως σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο πολιτικό σύστημα, καθώς και την αλλαγή της εικόνας της στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της διαχείρισης της κρίσης του Covid-19 , ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πείσαμε τους πολίτες για την ανάγκη λήψης μέτρων γιατί επικοινωνήσαμε σωστά από την πρώτη στιγμή την κατάσταση με την πανδημία και αξιοποιήσαμε ανθρώπους με μεγάλη αξιοπιστία, ή που απέκτησαν στην πορεία μεγάλη αξιοπιστία. Χαρακτήρισε, δε ενθαρρυντικό ότι είδαμε τους ανθρώπους να εμπιστεύονται ξανά τους ειδικούς.

Τα μοντέλα μας δείχνουν πως αν είχαμε καθυστερήσει στη λήψη μέτρων η καμπύλη της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως όταν έλαβε τις πρώτες αποφάσεις (όπως την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων) υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις.

Ωστόσο, υπήρξε διαρκής ενημέρωση, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος της χώρας έβγαινε κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα και εξηγούσε το τι συμβαίνει, χαρακτηρίζοντας γενικότερα την κατάσταση ως μια «εκπαιδευτική» εμπειρία. Παράλληλα, σημείωσε πάντως ότι είχαμε ένα «πλεονέκτημα», το γεγονός ότι είδαμε μια χώρα που το είχε περάσει τρεις εβδομάδες πριν από εμάς, την Ιταλία.

Το σημαντικό ήταν ότι οι πολίτες κατάλαβαν εξαρχής πως τα μέτρα ήταν για τους ίδιους, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους που είναι θεμελιώδες σημείο του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη αποδοχή των μέτρων, παραπάνω και από 80% όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις, ενώ κάποιες στιγμές μάλιστα μας ζητούσαν και αυστηρότερα μέτρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές ανίχνευσης των κρουσμάτων, γιατί δεν θεωρήσαμε ότι είναι αποδοτικό. Αντίθετα, εστιάσαμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ενεργήσαμε τόσο γρήγορα με τα μέτρα μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε εκτεταμένη ιχνηλάτηση.

Είναι σημαντικό ότι μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος εμπιστεύτηκε το κράτος ξανά, τόνισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη που χτίσαμε θα είναι πολύ χρήσιμη και για την επόμενη φάση όπου προχωράμε τώρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας πως είναι ένα θέμα που εξετάσαμε λεπτομερώς και είμαι αισιόδοξος ότι θα καλωσορίσουμε τους τουρίστες στις 15 Ιουλίου, ξεκινώντας πρώτα με ορισμένες χώρες παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία, επισήμανε πως η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η πρώτη του προτεραιότητα ήταν η προστασία των εργαζομένων. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέτρα για την οικονομία που έλαβε η κυβέρνησή του είναι αρκετά για να απορροφήσουν το αρχικό σοκ, λέγοντας ότι εγκρίναμε ένα πλήρες πακέτο 24 δισ. ευρώ με στόχο την παροχή ρευστότητας, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Σημείωσε ότι βοήθησε και η Ευρώπη στο γεγονός ότι δεν είχαμε πλέον τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων ετών, η ΕΚΤ αποδεχόμενη τους ελληνικούς τίτλους ξανά ως εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας ξανά ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τους ανθρώπους των οποίων αναστάλθηκαν οι εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι προλογίζοντα την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings, Τζον Άλεν, και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζέιμς Ράιαν, αναφέρθηκαν με επαίνους στις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Άλεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η θαρραλέα δράση και η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Στρέφουμε το βλέμμα μας στην Ελλάδα για έμπνευση».

«Σε δέκα μήνες από την εκλογή του ως πρωθυπουργού, κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε ο κ. Άλεν για τον πρωθυπουργό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ