ΟΑΕΔ – Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται οι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε την αίτηση για δωρεάν διακοπές


Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Ξεκινούν έως τις 10 Ιουνίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για τα πακέτα διακοπών για 533.000 δικαιούχους, που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ προχωρά τις διαδικασίες με σκοπό να αυξηθούν οι δικαιούχοι στο φετινό κοινωνικό τουρισμό.

Όπως τόνισε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προβλέπεται να τριπλασιαστούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και από 140.000 που ήταν πέρσι θα φτάσουν τους 400.000 διαθέτοντας ένα κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ ενώ θα προστεθούν και 113.000 δικαιούχοι που δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμη περσινές επιταγές του κοινωνικού τουρισμού.

Παράλληλα, στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας είναι η κάλυψη όλων των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων, εκτός των αυτοκινήτων.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς στις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα αρχές Ιουνίου αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις οι οποίες θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/aitese-se-programmata-koinonikou-tourismou

Με την επιταγή θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν δωρεάν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία θα αναρτηθούν στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:
  • από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή
  • από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Η επιδότηση διαμονής στο πρόγραμμα του 2019 έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

«Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021 ορίζονται:
  • ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας
  • ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
  • άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
«Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
  • τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2020.
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
  • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ