Τουρισμός: Σάλος με τις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά


«Αν κάποιος στο υπουργείο (Τουρισμού) είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο», δήλωσε ο κ. Κόνσολας

Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον διαχωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ωστόσο σε έγγραφο που παρουσίασε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης φαίνεται ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείου.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha,ο κ. Κόνσολας απαντώντας στον δήμαρχο Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκα ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιδράσεις του για την απόφαση αυτή του υπουργείου, τόνισε: «Θα ήταν παραλογισμός αν το υπουργείο Τουρισμού προέβαινε σε κατάταξη των νησιών, σε επικίνδυνα και μη. Το υπουργείο δεν έχει προβεί σε καμία επίσημα ανακοίνωση. Αυτοί που το ισχυρίζονται είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς».

Σε νέα του παρέμβαση στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» σήμερα 29/05/2020 ο κ. Κόνσολας επέμεινε στην άποψή του ότι όσοι προβάλλουν ζητήματα τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα κάποια μέρη της χώρας μας είναι «και επικίνδυνοι και ανεύθυνοι», αδειάζοντας στην ουσία τον Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνούμε κατ’ ανάγκη σε όλα μέσα σε ένα υπουργείο».

«Αν κάποιος στο υπουργείο (Τουρισμού) είναι γιατρός και κατατάσσει τα νησιά, τότε είμαι σε λάθος υπουργείο», δήλωσε ο κ. Κόνσολας και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Θεοχάρης δημοσιοποίησε ένα ζήτημα που ήταν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και δημιούργησε προβλήματα, πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Θεοχάρη».

Στο ερώτημα αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται υποδείξεις». Εξάλλου την ίδια θέση εξέφρασε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν διαχωρίζουμε τα νησιά σε λιγότερο ή περισσότερο «επικίνδυνα».

«Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι (…) Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Χάρης Θεοχάρης

Στις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο διαχωρισμού βάσει επικινδυνότητας της χώρας και συγκεκριμένα αναφέρεται: «Χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού). «Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος. «Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

Σε ό,τι αφορά στους δημάρχους των νησιών αναμένεται να ξεσπάσει νέος γύρος αντιδράσεων αφού οι ίδιοι εκτιμούν πώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Χαρακτηριστική ήταν η ένταση του δημάρχου της Σύμης στο «Εκτός Γραμμής», ο οποίος εμφανίστηκε έξω φρενών, με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να συμπεριλάβει το νησί στη ζώνη υψηλού κινδύνου, στο πλαίσιο του διαχωρισμού της νησιωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι εκεί δεν υπήρξε ούτε ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού.

«Αν είναι δυνατόν αυτά τα νησιά, που δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα, να θεωρούνται προορισμοί υψηλού κινδύνου», τόνισε ο κ. Παπακαλοδούκας και συνέχισε: «Αυτό το διαφημίζουμε; Ποιος θα έρθει να κάνει διακοπές αν του πεις μην πας στα νησιά γιατί είναι υψηλού κινδύνου;», υπογράμμισε ο δήμαρχος και όπως είπε, μετά την ανακοίνωση των ζωνών, ταξιδιωτικά πρακτορεία που συνεργάζονται με το εξωτερικό, προχώρησαν σε ακυρώσεις κρατήσεων. «Ο κόσμος για να έρθει θέλει διαφήμιση, όχι δυσφήμιση. Καταστροφή αυτό που λένε», επισημαίνει ο δήμαρχος και ζητά από το υπουργείο Τουρισμού «να το πάρει πίσω»!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ