ΗΠΑ: Παραδομένο στο χάος το Πόρτλαντ – Διαδηλωτές λεηλατούν κατάστηματα (vid)


Σε μια πρωτοφανή δίνη κοινωνικών αναταραχών βρίσκονται οι ΗΠΑ, με τις διαδηλώσεις να μαίνονται σε δεκάδες πολιτείες.

Το κλίμα – κυριολεκτικά – μυρίζει μπαρούτι όχι μόνο στη Μινέαπολη, όπου καταγράφηκε ο φριχτός φόνος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και στο Πόρτλαντ όπου οι σκηνές που εκτυλίσσονται καταδεικνύουν το μέγεθος των επεισοδίων.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter, αποτυπώνεται το έκρυθμο σκηνικό έξω από κατάστημα Louis Vuitton. Διαδηλωτές εισβάλλουν στο κατάστημα και κλέβουν τσάντες.

Εν τω μεταξύ, η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη…Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ