Πόσο επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν οι εργαζόμενοι και πότε


Αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί στον εργαζόμενο που επιδοτείται ο μισθός του από το κράτος κατά 60% με βάση τον μηχανισμό στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ένα νέο τοπίο, στην αγορά εργασίας, μπαίνει σε εφαρμογή από αύριο 1η Ιουνίου.

Η 31η Μαΐου είναι χρονικό ορόσημο για τη λήξη της πρώτης φάσης, κατά την οποία τέθηκαν σε αναστολή οι συµβάσεις 800.000 και πλέον μισθωτών.

Τον Ιούνιο το εργαλείο θα είναι διαθέσιμο µόνο:

για όσους μείνουν κλειστοί µε κρατική εντολή
για στοχευμένους κλάδους και ειδικότερα για τον τουρισμό την εστίαση, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζοµένων τους. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα ακόμη και να μην επαναλειτουργήσουν -αν και επιτρέπεται- για µια δοκιµαστική περίοδο, διατηρώντας το σύνολο των μισθωτών τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ, εφόσον τελούν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιούνιο ή κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής εφόσον θα τελούν σε αναστολή ένα τµήµα του Ιουνίου. Για κάθε ημέρα που παραμένουν σε αναστολή δικαιούνται 17,8 ευρώ και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού από το κράτος.

Πρόγραμμα «Συν–Εργασία»

Το μέτρο εφαρμόζεται από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου. Κάθε μήνα θα ελέγχεται ο τζίρος, αθροιστικά από τον Μάρτιο έως και τον προ-προηγούμενο μήνα, σε σύγκριση µε τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών (µε αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019), ώστε να επιβεβαιώνεται η πτώση 20% και η δυνατότητα συμμετοχής της επιχείρησης. Ο καθαρός κατώτατος των 550 ευρώ είναι το ελάχιστο δίχτυ προστασίας.

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο καλύπτοντας το 60% της αμοιβής που αντιστοιχεί στο διάστημα κατά το οποίο δεν δουλεύει.

Λόγω και των μειωμένων φόρων, η αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και . αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή.

Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό θα έχουν επιπτώσεις στον καθαρό μισθό – εκτός κι αν εμπίπτουν στον κατώτατο των 650 ευρώ – όπως επίσης στο επίδομα αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων, τα οποία αναμένεται να υπολογιστούν επί των «ψαλιδισμένων» αποδοχών. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που τυχόν δεν ενταχθούν στον μηχανισμό, αλλά ούτε και σε αναστολή σύμβασης, ο μισθός καταβάλλεται κανονικά αλλά δεν ισχύει προστασία από τις απολύσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ