Πρεμιέρα για τα ξενοδοχεία: Αγωνία στον κλάδο – Ποια θα παραμείνουν κλειστά

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις – Άρση μέτρων: Από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία, που με τη σειρά τους θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ωστόσο οι προβλέψεις για τον κλάδο δεν είναι θετικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης όπου μόλις με το 40% των κλινών της πόλης έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

«Από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν σήμερα, μόνο δύο είναι πεντάστερα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών είναι κλειστά». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ, από 15 Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει να υπάρχει κάποια τουριστική κίνηση, ενώ από 1η Ιουλίου αναμένεται σημαντική μεταβολή προς το καλύτερο.

Στην Αθήνα τα περισσότερα από τα μεγάλα 5άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία πέριξ του Συντάγματος, γύρω από την Ομόνοια, αλλά και τη λεωφόρο Συγγρού θα παραμείνουν την εβδομάδα που έρχεται κλειστά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις μεγάλες μονάδες της Θεσσαλονίκης.

Στο Σύνταγμα, εκτός από το «NJV Αthens Plaza», το οποίο παρέμεινε ανοιχτό όλο το προηγούμενο διάστημα και εξακολουθεί να δέχεται κρατήσεις, τα δύο έτερα 5άστερα της πλατείας, η «Μεγάλη Βρεταννία» και το «King George», όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, θα ανοίξουν πιθανότατα μετά τις 15 Ιουνίου.

Για τον όμιλο Electra Hotels η επαναλειτουργία περιλαμβάνει διαφορετικές ημερομηνίες για τις μονάδες του κέντρου, ξεκινώντας από τις 5 Ιουνίου για το ξενοδοχείο της Ερμού, εν συνεχεία στις 10 Ιουνίου για το «Electra Metropolis» και αργότερα μέσα στον Ιούνιο το «Electra Palace».

Στην οδό Ερμού ανοίγει από αύριο 1 Ιουνίου το καινούριο 4άστερο ξενοδοχείο «Elia Ermou», όχι όμως και το επίσης καινούριο 4 αστέρων «Athens Utopia», το οποίο πρόκειται να ανοίξει από την 1η Ιουλίου. Κάτω από την Ακρόπολη, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, επαναλειτουργεί από αύριο το 4 αστέρων «AthensWas» των Anemi Hotels, το οποίο ποντάρει σε πρώτη φάση στην εστίαση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, επίσης μία νέα μονάδα, το 4άστερο «Brown Acropol», της ισραηλινής αλυσίδας Brown, παραμένει κλειστό και προτίθεται να ανοίξει μετά τις 20 Ιουνίου, κλειστό παραμένει και το 5άστερο «Wyndham Grand» στην πλατεία Καραϊσκάκη, του αμερικανικού ξενοδοχειακού κολοσσού της Wyndham, το ολοκαίνουριο «Academia» στην Ακαδημίας του ομίλου Marriott, όπως και το «Novotel» του έτερου ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor, το οποίο ανοίγει από αρχές Ιουλίου.

Στα λίγα 5άστερα του κέντρου που θα ανοίξουν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας είναι το «St. George Lycabettus», αξιοποιώντας και το κομμάτι της εστίασης.

Μέτρα προστασίας

Στην ΚΥΑ (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο “Health First” και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr).

Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:

α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:

  • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
  • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
  • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
  • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Στην ΚΥΑ εξάλλου αναφορά γίνεται και για τα τουριστικά λεωφορεία με τη σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά.

Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Τέλος, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ