Αχτσιόγλου – Το μείγμα της κυβέρνησης για την εργασία είναι: Μείωση μισθών 20% και απολύσεις

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στον RealFM 97,8.

«Οριζόντια μείωση μισθών 20%, απολύσεις και επιδοτούμενη ανεργία το κυβερνητικό μείγμα για την εργασία» τόνισε.

«Τα μέτρα της κυβέρνησηςγια τις επιχειρήσειςείναι ανεπαρκή και για την εργασία είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνσηαπό αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “RealFM 97,8”.

Ειδικότερα τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αφήνει εκτός πάρα πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ ακόμη και για εκείνες που τη λαμβάνουνδεν είναι παρά ένα δάνειο που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος τους,τη στιγμή που οι επιχειρήσεις χρειάζονταιενίσχυση ρευστότηταςη οποία να τους επιτρέψει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν».

Στον αντίποδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε,είναι «να υπάρξει μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους, συγκεκριμένα 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με ένα ταβάνι στην επιδότηση. Παράλληλα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Αυτός ο συνδυασμόςμέτρων μπορεί να δώσει πραγματικά μία ανάσα και να διευκολύνει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Διότι αν αρχίσουν να βάζουν λουκέτα θα έχουμε μίαβαθιά και μακρά στο χρόνο ύφεση,από την οποία δεν θα έχουμεγρήγορη ανάκαμψη».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι «το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας. Στους εργαζόμενους έχουν δοθεί τρεις δρόμοι: ή θα απολυθούν, ή θα είναι σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας,ή θα μειωθούν οριζόντια οι μισθοί τους κατά 20%». Το μοντέλο της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας με μείωση μισθού, τόνισε, «δεν διευκολύνει την επιχείρηση στο λεγόμενο μισθολογικό ή μη μισθολογικό κόστος,ο εργαζόμενος χάνει 20% του μισθού του και το κράτος επιδοτεί. Δηλαδή είναι μία επιλογή από την οποία όλα τα μέρη βγαίνουν χαμένα».

Αναφερόμενη στην πρόταση της Κομισιόν,για το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., επισήμανε ότι «είναι μία κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη, που δείχνει ότι όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑγια την ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «η κριτική περί “λεφτόδεντρων” ήταν τελικά μία εντελώς ατυχής κριτική από την κυβέρνηση». Σημείωσε, τέλος, ότι στην πρόταση «υπάρχουν και γκρίζα σημεία, δηλαδή αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες και το τι θα γίνει τελικά στη Σύνοδο Κορυφής».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ