Διπλωματική ρελάνς της Ελλάδας για καθορισμό ΑΟΖ-Οι συμμαχίες και οι επαφές


Στην διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για την έναρξη γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για την oριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία.

Αυτή τη στιγμή η Αθήνα εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών -όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αφικνείται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, οπότε το θέμα αναμένεται να συζητηθεί.

Τα δύο σενάρια και το «αγκάθι»

Το «κάλο σενάριο», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη.Σημειώνεται ότι από το 1977 υπάρχει μία συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η οποία όμως παραμένει στο συρτάρι.

Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολίτικη δήλωση που θα καλύπτει τη Ρώμη, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.

Στο «κακό σενάριο» η ιταλική πλευρά δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία.

v-c37p167mhg9l-sf

Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ

Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν

Συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο επίπεδο διεξάγονται και με την Αίγυπτο, η οποία όμως χαρακτηρίζεται ως «πιο σύνθετη περίπτωση», καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά τον κορωνοϊό προγραμματίζεται για τις 16 Ιουνίου στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι καλές, καθώς είναι σταθερός σύμμαχος, ενώ υπάρχει και συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το ίδιο θα κάνει και στη Συνοδό Κορυφής στις 18 – 19 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός αναμένει νέα αναφορά για τις τουρκικές προκλήσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ