Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος


Χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν τον φετινό λογαριασμό της εφορίας να «ξεφουσκώνει».

Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 24% από 28% που φορολογήθηκαν πέρυσι ενώ το όφελος αυξάνεται με το ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα και ολόκληρο τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου θα μπορούν να αφαιρέσουν από τον φόρο εισοδήματος το 25% του ΦΠΑ που κατέβαλαν ενώ λιγότερο φόρο από αυτόν που προκύπτει με το εκκαθαριστικό τους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Στους κερδισμένους των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω, οι νέοι επαγγελματίες, οι φιλοξενούμενοι καθώς και οι επαγγελματίες αγρότες.

Το τοπίο για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει φορολογική δήλωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενοι: Το 25% του ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να το συμψηφίσουν με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση. Επίσης όσοι έχουν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία με βάση τα σενάρια που εξετάζονται μπορεί να φθάσει το 50%.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα έχουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογική τους δήλωσης να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με τον φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού.
  • Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% αλλά και της μείωσης της προκαταβολής φόρου που σχεδιάζεται. Στην περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει μείωση τζίρου φέτος η προκαταβολή φόρου για το 2021 θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ εάν ο συντελεστής μειωθεί στο 50%. Ετσι, η μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φθάσει το 34% λόγω του μειωμένου συντελεστή και μειωμένης προκαταβολής φόρου.
  • Νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα: Το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50%.
  • Νέοι επαγγελματίες: Οσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι φορολογούμενοι κερδίζουν φόρο τουλάχιστον 650 ευρώ. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκι: Δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
  • Έμποροι 62 ετών: Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπόρου που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1957. Το μέτρο ισχύει για επιτηδευματίες που απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
  • Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Το μέτρο ισχύει για όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1954.
  • Επαγγελματίες αγρότες: Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ εφόσον το 2019 πραγματοποίησαν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Φιλοξενούμενοι: Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου και ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα εφετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα πληρωθεί έως το Φεβρουάριο του 2021.

Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου.

Αλλά δεν έμεινε εκεί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση δεν θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αλλά σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες δεν μπορέσουν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο μέσα στο οκτάμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή σε δόσεις στη βάση της νέας διευκόλυνσης οφειλών που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δήλωση 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ήτοι 500.000 λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι και για 700.000 από αυτούς έχουν εκδοθεί χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Να σημειωθεί πως το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υποβάλουν εφέτος οι φορολογούμενοι έχει αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν:

  • Στην προσθήκη νέων κωδικών για τους φορολογούμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή.
  • Στην ανάρτηση των ποσών των καταβληθέντων εντός του 2019 διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η φορολογική διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού.
  • Στην κατάργηση του πίνακα 10, στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών για την καταβολή επιστροφών φόρου.

Πλέον, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης επιστρεπτέο ποσό φόρου και συνεπώς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση του υπόχρεου και της συζύγου του για επιστροφή φόρου, εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του αριθμού ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών στη φορολογική διοίκηση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ