Εργασιακά: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν μπορούν να απολυθούν


Τα πάνω – κάτω έφερε ο κορονοϊός στις εργασιακές σχέσεις – Από την ημιαπασχόληση, στην τηλεργασία, στη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» αλλά και στις απολύσεις.  

Αρκετοί εργοδότες έχουν ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους τους ότι θα εργαστούν με 4ωρα απο τις 15 Ιουνίου ενώ αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που προστατεύονται από την απόλυση.

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν μπορούν να απολυθούν

  • Όλοι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό και επιδότηση μισθού από το κράτος δεν μπορούν να απολυθούν.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούνιο θα παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, Αφορά αποκλειστικά όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
    Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/06 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούλιο θα παρατείνουν την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων. Αφορά επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

    Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών.

  • Οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχουπαλλήλων που απασχολήθηκαν το 2019. Μετά την επαναπρόσληψη, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
  • Οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα λειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 30/09. Και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προστατεύονται από απολύσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ