Η Τουρκία «ακουμπά» τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας


Ήταν θέμα χρόνου, εν πολλοίς αναμενόμενο γεγονός, η Τουρκία να ανοίξει «μέτωπο» διεκδικήσεων και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση της Άγκυρας, αλλά για ένα πολύ καλά μελετημένο βήμα  που εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό της αφήγημα για καθολική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αλλά και για αλλαγή, συνολικά και επί τα βελτίω της θέσης της, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει άρδην του συσχετισμούς, να καταστεί  κυρίαρχη του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως να καρπωθεί σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη. Στη χειρότερη περίπτωση, ακολουθώντας πιστά το δόγμα επιθετικής ρητορικής και έμπρακτης διεκδίκησης σ’ όλα τα επίπεδα, θα μετατραπεί σε ισότιμο συνομιλητή και συνάμα διεκδικητή , στην ενεργειακή «μοιρασιά» που αναμένεται να λάβει χώρα στη μεσογειακή λεκάνη και δη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα φρόντισε να καταδείξει χωρίς χρονοτριβές, ότι δεν θα έμενε έξω από το γεω-ενεργειακό παιχνίδι. Διεκδίκησε εξ’ αρχής το «μερίδιό» της στην κυπριακή ζώνη, ενώ βρήκε απαντήσεις απέναντι στο «άνοιγμα» της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συμμάχησε με την κυβέρνηση Φάρατζ, με την οποία υπέγραψε το περιβόητο Μνημόνιο και επέκτεινε κατά πολύ προς δυτικά τις διεκδικήσεις τους, έχοντας πάντα, όμως, ως στρατηγική αφετηρία και σημείο αναφοράς την  Ανατολική Μεσόγειο.

Περνώντας, πλέον, στο επόμενο στάδιο του στρατηγικού πλάνου που έχει εκπονήσει, η Τουρκία εντάσσει στον «χάρτη» των διεκδικήσεών της και θαλάσσια «οικόπεδα» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχές σε μικρή απόσταση από την Κρήτη, την Κάρπαθο και την Ρόδο και όπως αναφέρθηκε, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τι επιχειρεί να πετύχει η Τουρκία

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ