Ακίνητα: Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για την απώλεια ενοικίων


Θεσπίστηκε η έκπτωση φόρου για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισόδημα από ενοίκια – Η έκπτωση φόρου αναλογεί στο 30% του εισοδήματος που έχασαν οι φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η μερική αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες θα γίνει μέσω έκπτωσης φόρου.

Η έκπτωση φόρου θα υπολογιστεί έως το 20% του 60% του μισθώματος. Έτσι, Ο έμμεσος υπολογισμός οδηγεί σε έκπτωση φόρου ίση με το 30% του εισοδήματος από ενοίκια που απώλεσε ο ιδιοκτήτης των ακινήτων.

Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εκπέσουν από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του κουρέματος κατά 40% των ενοικίων.

Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση φορολογικών οφειλών, όπως ο φετινός φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών. Με άλλη διάταξη ξεκαθαρίζεται και νομικά ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η δήλωση της απώλειας των εισοδημάτων να συμπληρώνεται σε ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στο TAXISnet τον Ιούνιο. Η πίστωση του ποσού θα εμφανιστεί στο taxisnet και θα μπορεί να συμψηφιστεί με νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ