Κρίσιμες εξελίξεις: Ο τουρκικός χάρτης εισβολής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τις περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης, παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Στις περιοχές αυτές, όπως φαίνεται και στον χάρτη που παρουσίασε –επισήμως- για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, συμπεριλαμβάνονται τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου.

«Στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη αυτές οι 7 περιοχές, που βλέπετε εδώ με το ροζ, μία είναι πιο μικρή, είναι αυτές που ορίσαμε και για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα άδειες για έρευνα και εξόρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων», εξήγησε ο Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, παρουσιάζοντας το χάρτη με τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις που «ακουμπούν» τα ελληνικά νησιά.

Αυτός είναι ο χάρτης που παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας:

Το πρόγραμμα των ερευνών

Μάλιστα ο Φατίχ Ντονμέζ, κατά την διάρκεια της συνέντευξής του, ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επίμαχες 7 περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών.

«Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση (για άδεια), τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή. Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά –πιθανολογώ ότι- οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Έπειτα θα αναλύσουμε τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και στο τέλος θα καθορίσουμε την περιοχή (της γεώτρησης)», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Επίσης, όσον αφορά τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η Τουρκία εμπλέκεται με την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μόνο το 2011, λόγω του εμφυλίου πολέμου αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητες, ωστόσο τα Τουρκικά Πετρέλαια –όπως υποστήριξε- έχουν καταστεί ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή στον τομέα των ερευνών και των γεωτρήσεων.

Συνομιλίες και με την Αλγερία

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αποκάλυψε επίσης ότι πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού η Άγκυρα είχε συμφωνήσει στη διενέργεια κοινής προγραμματισμένης δραστηριότητας με την Αλγερία –την οποία δεν αναφέρει- στην ανατολική Μεσόγειο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Τέλος, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τη γεώτρηση του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1, δυτικά της Κύπρου.

Με πληροφορίες από το «ΕΘΝΟΣ»

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here