Αρβελέρ: H σχέση με τον εαυτό μας δεν θα είναι ίδια μετά την πανδημία

Η Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην εναρκτήρια ομιλία της στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για το όνειρο και την ελπίδα που δεν μπορεί κανείς να στερήσει από τους ανθρώπους και αποτελούν τα θεμέλια της ζωής αλλά και για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που όπως είπε «είναι έργο δικό μας και δεν μας το επέβαλλε κανείς».

Η Ελένη Αρβελέρ ευχήθηκε στο μέλλον οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι να ακούσουν τους επιστήμονες, και η υγεία και ο πολιτισμός να αποτελέσουν προτεραιότητα μας.

«Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος, η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο για το αύριο. Ξέρουμε τι δεν θα συμβεί αλλά όχι τι θα συμβεί», επισήμανε η κ. Αρβελέρ. Θα έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι και η σχέση με τον εαυτό μας δεν θα είναι η ίδια μετά την πανδημία, είπε η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης και τόνισε πως ίσως απελευθερωθούμε από το εγώ και το ευρώ εξαιτίας του κορονοϊού. Η ζωή είναι κάτι πολύτιμο και χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ίσως πως, όσο αξίζει η ζωή του ανθρώπου, δεν αξίζει τίποτα άλλο, είπε η Ελένη Αρβελέρ. Και επισήμανε πως η ανθρωπότητα θα ζήσει μεν μία ψηφιακή εποχή, η οποία όμως δεν μας απαλλάσσει από τις φοβίες μας, από το φόβο για την ανεργία, για την ενδοοικογενειακή βία, για τα ψυχικά νοσήματα, την κατάθλιψη που μαστίζει κυρίως τους νέους.

Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης

Στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά με τίτλο Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης, η Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο, έκανε τα πράγματα ρευστά και αβέβαια. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μιλώντας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανασύνταξης του μέλλοντος, ενώ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα Φόρουμ του εξωτερικού και αποπνέει το μοναδικό πνεύμα των Δελφών.

Αναφερόμενη στην επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, είπε πως πρόκειται για ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Πρόκειται για ένα μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς και έδειξε πως η αρετή είναι δύναμη και η στρατηγική σημαντικότερη από την πολιτική, είπε η κ. Βαρδινογιάννη. Ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη που είναι βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα, είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Και τόνισε πως με την πανδημία ο Έλληνας έκανε το «Εγώ» ξανά «Εμείς.» Η πανδημία υπογράμμισε ακόμα περισσότερο το βαθύτερο νόημα της Επετείου των 2.500 χρόνων, τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη: «Το έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία. Όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Nιώθω πραγματικά πως η παρακαταθήκη τόσων αιώνων ιστορίας που τόσο εύστοχα διατυπώνεται στη σημερινή θεματική ως “Ο θρίαμβος της θέλησης” είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων! Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι “Θερμοπύλες” να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η Πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τη διεθνή σημασία και το βαθύ νόημα του Επετειακού Έτους. Γιατί οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι το όραμα και οι αξίες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν».

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε την πρύτανη της Σορβόννης Ελένη Αρβελέρ αν οι Έλληνες δικαιούμαστε να λέμε πως η Σαλαμίνα και οι Θερμοπύλες άλλαξαν τον κόσμο. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών είπε πως ουδέποτε οι Έλληνες ξεχάσαν τον θρίαμβο. Ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς μας συνόδευε, επεσήμανε η κ. Αρβελέρ, και με τον ευθύ λόγο που τη διακρίνει είπε πως ο Δημάρατος δεν είχε δίκιο για τους Έλληνες όταν έλεγε πως όταν βρεθούν μπροστά τον ξένο γίνονται μία γροθιά, γιατί ο Ξέρξης πέρασε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αμαχητί. Και φτάνει στις Θερμοπύλες. Εκεί η δήθεν ήττα του Λεωνίδα από τον Ξέρξη είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας, είπε η Ελένη Αρβελέρ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here