Πάιατ: Η συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ  

«Είμαστε εδώ, για να επιβεβαιώσουμε ο καθένας από τη θέση του και τη γεωγραφική του παρουσία, την αγωνία μας, τη πίστη μας, αλλά και τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Τασούλας, έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τασούλας, «αυτές τις ημέρες, η Ελλάδα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι μία χώρα, είναι μία δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προχωρούμε σε συμφωνίες με τη γειτονική Ιταλία, αργότερα με την Αίγυπτο, που είναι συμφωνίες συνεργασίας, ειρήνης και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή μας, και όλες αυτές οι απλές λέξεις συνεργαζόμενες θα δυναμώσουν την ευημερία και την προκοπή όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Σημείωσε μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ και ειδικότερα ο κ. Πάιατ «έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Και ο ίδιος πολύ πρόσφατα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μίλησε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, μίλησε για την υφαλοκρηπίδα που δικαιούνται τα νησιά μας, όπως ακριβώς έκανε εντελώς πρόσφατα και ο αρμόδιος για την ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Francis Fannon».

Τόνισε μάλιστα, ότι «είμαστε εδώ λοιπόν για να επιβεβαιώσουμε ο καθένας από τη θέση του και τη γεωγραφική του παρουσία, την αγωνία μας, τη πίστη μας, αλλά και τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προφανώς έχουν έναν ευρύτερο παγκόσμιο ρόλο, «δεν παύει όμως και η χώρα μας, ως στρατηγικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτόν τον ρόλο να τον παρακολουθεί και να βλέπει με χαρά πως μέσα σ’ αυτό το ρόλο μία ισχυρή, προκομμένη και ειρηνική Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για τις γεωστρατηγικές εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις «ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται (στις ΗΠΑ) και την έντονη επιθυμία όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικού φάσματος, για ένα δίκαιο μέλλον. Για να μπορέσουμε επιτέλους, να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες των ιδρυτικών πατέρων των ΗΠΑ για ισότητα μεταξύ όλων και δικαιοσύνη, ίση για όλους». Εν συνεχεία, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται παρά πολύ για όλα αυτά τα θέματα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να τελειοποιήσουμε την Δημοκρατία μας, γιατί έχουμε μια παγκόσμια ευθύνη γενικότερα, έναν ρόλο παγκόσμιο να διαδραματίσουμε, ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπου έχουμε στενή συνεργασία συγκεκριμένα με την Ελλάδα και πόσω μάλλον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σε συνεργασία με χώρες όπως η Κύπρος και η Λιβύη». Ο ρόλος των ΗΠΑ, πρόσθεσε «είναι σημαντικός και βασίζεται πάρα πολύ στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και βεβαίως η συμμαχία αυτή αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τις ΗΠΑ». Τέλος, είπε ότι με τον κ. Τασούλα μίλησαν επίσης για την συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων, για θέματα εμπορίου και επενδύσεων: «Είναι μεγάλος εταίρος μας στα θέματα αυτά η Ελλάδα».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ