Λιβύη: Αναφορές για κινήσεις δυνάμεων του Αιγυπτιακού στρατού προς τα σύνορα


Μεγάλες δυνάμεις τεθωρακισμένων του Αιγυπτιακού στρατού κατευθύνονται τις τελευταίες ώρες προς τα λιβυκά σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η είδηση κάνει τον γύρο του Διαδικτύου από την Κυριακή (07/06), καθώς διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Αίγυπτο μοιράστηκαν βίντεο με πλάνα του «Αιγυπτιακού στρατού στα δυτικά σύνορα της Λιβύης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κινητικότητα παρατηρείται λίγες μόνο μέρες μετά την συνάντηση Χαφτάρ – Σισί.

Δείτε τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου:

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα (8/6).

Ο αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χάφταρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

Η Αίγυπτος μοιράζεται ένα μεγάλου μήκους σύνορο με την Λιβύη.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011 όταν με μια λαϊκή εξέγερση ανατράπηκε ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Έκτοτε έχει γίνει θέατρο σύγκρουσης αντίπαλων ομάδων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ