Στόλτενμπεργκ: Να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας είναι απαραίτητο να επιτύχουν τους καθορισμένους στόχους ως προς τις αμυντικές τους δαπάνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

«Βλέπω την ύφεση της οικονομίας στα κράτη-μέλη (του NATO) και γνωρίζω πως χρειάζονται αυξημένες δαπάνες σε πολλά πεδία για να αντιμετωπιστεί», δηλώνει ο Νορβηγός στη Die Welt, που δημοσιεύει σήμερα τη συνέντευξή του.

Ωστόσο, οι απειλές για την ασφάλεια και οι προκλήσεις που εγείρονταν πριν από την κρίση δεν έχουν μειωθεί παρά την πανδημία, προσθέτει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος μεταβάλλεται εξαιτίας της ανόδου της Κίνας και η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αποπειράται ξανά να ανακτήσει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ», τόνισε ο ίδιος.

Τα κράτη μέλη του NATO έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024.

Παρότι η Γερμανία αύξησε σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, το 2019 δεν ξεπέρασαν το 1,38% του ΑΕΠ της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν επενδύει στη δική της και στη συλλογική άμυνα.

Το 2020, το ποσό που θα δαπανηθεί από το γερμανικό κράτος αναθεωρήθηκε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Υπολογίζεται πως φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 730 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2019, κατά τα δεδομένα του NATO, ή περίπου το 3,4% του ΑΕΠ τους.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here