Βρούτσης: Νέα προστασία των εργαζομένων από τον Σεπτέμβριο


Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, είπε πως έρχονται νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε ο υπουργός θα επανεξεταστεί η πολιτική και από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέα προστασία των εργαζομένων.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι η μείωση κατά 0,90% των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου θα συνεχιστεί με περαιτέρω μείωση 5 μονάδες το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διευρύνει την ελκυστικότητα των προσλήψεων, αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων και των εργοδοτών, μειώνει την αδήλωτη εργασία και ενισχύει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων.

«η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί προαπαιτούμενο, για να γίνει πιο ελκυστική η αγορά εργασίας, να μειωθεί η παραβατικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα παρουσιάσει σήμερα και όπως είπε θα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους και φθηνότερες διακοπές καθώς ο προϋπολογισμός τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και από τα 10 εκ. φέτος φτάνει τα 30 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, μετά τον Φεβρουάριο του 2020 και την ψήφιση της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έχει πλέον ένα σταθερό, βιώσιμο, αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ικανοποιεί και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν αμφισβητείται από τα συνταγματικά δικαστήρια. Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις συνταγματικές διατάξεις και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα κύρια σύνταξη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών για τις επικουρικές συντάξεις και 12 μηνών για τις κύριες συντάξεις.

Επίσης ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τέλος του μήνα με αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται για το 40% των ασφαλισμένων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια τον Ιανουάριο του 2021 θα αφορά το 55% των συντάξεων και στα τέλη του 2021 θα βγαίνει ψηφιακά η σύνταξη του 80-85% των συνταξιούχων. Αναφορικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την υγεία των πολιτών.

«Ταυτόχρονα, δεν μείναμε αδρανείς και λάβαμε, από την πρώτη στιγμή, μέτρα και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρήσεων ισόρροπα, καθώς χωρίς τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχουν επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ