Ασπίδα στο Αιγαίο ο Στόλος: Στο στόχαστρο τουρκικές φρεγάτες και ερευνητικά


Συναγερμός σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο – Δεν άρεσε στους Τούρκους η συμφωνία της Αθήνας με τη Ρώμης για την ΑΟΖ – «Κλειδώνουν» το Αιγαίο Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία

Με το καθεστώς Ερντογάν να εμμένει στην επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων και της εμπρηστικής ρητορικής, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Την ώρα που η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την «πολιτική των κανονιοφόρων», η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και διαμηνύει με τη στρατιωτική της δράση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση και, πολύ περισσότερο, οποιαδήποτε προσβολή των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αυξάνει άμεσα το επίπεδο επιφυλακής και να διατάσσει την παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων σε όλο το Αιγαίο.

Η Άγκυρα εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ και θεωρείται βέβαιο πως θα εκτονώσει τον εκνευρισμό της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Οι 69 παραβιάσεις που έγιναν την Τετάρτη (10/06) από μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Τουρκίας αναδεικνύει την τάση έναρξης ενός νέου κύκλου έντασης στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Σε ετοιμότητα ο Στόλος

Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και μέρες το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει εντολή για διασπορά των μονάδων επιφανείας σε περιοχές που περιλαμβάνονται στους παράνομους χάρτες που έχει δημοσιεύσει η Άγκυρα, βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πιθανότερο να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Ήδη, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έλαβαν μέρος σε άσκηση στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, ταχέων σκαφών και υποβρυχίων. Στα επιχειρησιακά σενάρια συμμετείχε και η Πολεμική Αεροπορία με δύο ζεύγη αεροσκαφών. Πρόκειται για άσκηση – μήνυμα στην Άγκυρα ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν πρόκειται να δεχθεί καμία επιθετική ενέργεια του καθεστώτος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Στόλος θα «κλειδώσει» το Αρχιπέλαγος απ’ άκρη σ’ άκρη πραγματοποιώντας συνεχείς ασκήσεις. Στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη κι ένα ύπουλο σχέδιο από την Τουρκία, δηλαδή ν’ αποκλείσει με μονάδες επιφανείας μια περιοχή από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στους παράνομους χάρτες ερευνών και στη συνέχεια να εκδώσει τη ναυτική οδηγία για το σεισμογραφικό που θα λάβει εντολή να την πραγματοποιήσει.

Για το λόγο αυτό, στο… στόχαστρο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τόσο οι κινήσεις του τουρκικού στόλου όσο και των ερευνητικών πλοίων που διαθέτουν οι γείτονες και σχεδιάζουν να βγάλουν σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άλλωστε, ο Ερντογάν το έχει πει ξεκάθαρα: «Δεν θα βγουν μόνα τους να κουνήσουν μαντήλι τα ερευνητικά… θα τα συνοδεύουν φρεγάτες και τότε να δούμε την Ελλάδα».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ