Eurogroup και ESM: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών


Γεμάτη Ελλάδα θα είναι η σήμερα η ατζέντα των συμβουλίων αν και τα φώτα θα είναι στραμμένα στον Μάριο Σεντένο, ο οποίος αποχωρεί από το τιμόνι της Ευρωομάδας για να καταλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Πορτογαλίας.

Άρωμα Ελλάδος θα έχει το σημερινό Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει και με την ιδιότητα του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στο Eurogroup θα συζητηθεί η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα και θα αποφασισθεί η ενεργοποίηση του πακέτου ελάφρυνσης του χρέους ύψους 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 640 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Η Κομισιόν αναφέρει στην εν λόγω έκθεσή της πως λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται πως με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά μεγέθη η αναθεωρημένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021.

Πάντως χθες κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε σε δημοσιογράφους πως εξετάζεται η αναστολή της υποχρέωσης επίτευξης του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2021.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία αλλάζει το τι είναι λογικό να περιμένουν οι υπουργοί από την Ελλάδα. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για το 2020 και πολύ πιθανόν και για το 2021 θα εκτιμηθούν διαφορετικά», ανέφερε.

Τέλος, το Συμβούλιο Διοικητών του ESM θα έχει σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα συζητηθεί η ανεξάρτητη αξιολόγηση των προγραμμάτων προσαρμογής του EFSF και του ESM για την Ελλάδα που εκπονήθηκε υπό τον πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ