Αναγνωρίστηκαν τρείς νέοι τύποι κατάθλιψης


Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα αναγνώρισαν για πρώτη φορά τρείς νέες μορφές κατάθλιψης.

Στη μια από αυτές, μάλιστα, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, τα πιο κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 134 άτομα – τα μισά διαγνωσμένα με κατάθλιψη και τα άλλα μισά με συμπτώματα αλλά χωρίς διάγνωση – τα οποία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μαγνητική τομογραφία με την οποία διερευνήθηκαν 78 περιοχές του εγκεφάλου τους.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μεθοδολογικό εργαλείο με το οποίο συνέθεσαν τα κοινωνικά, βιολογικά, κλινικά και απεικονιστικά στοιχεία των ατόμων.

Έτσι ανακάλυψαν τους νέους τύπους κατάθλιψης οι οποίοι είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά την συνδεσιμότητα ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σε συνδυασμό με ιστορικό παιδικού τραύματος.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως η συνδεσιμότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επεξεργασία της γλώσσας και των αριθμών, την αντίληψη του χώρου και την προσοχή, παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι ασθενείς με αυξημένη λειτουργική συνδεσιμότητα σε αυτή την εγκεφαλική περιοχή και με ιστορικό παιδικού τραύματος είχαν τον τύπο κατάθλιψης που δεν αντιμετωπίζεται με τα κοινά αντικαταθλιπτικά.

Όσοι δεν είχαν αυξημένη συνδεσιμότητα και όσοι δεν είχαν παιδικά τραύματα εμφάνιζαν βελτίωση με τη θεραπεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη θέτει νέες παραμέτρους στη διάγνωση της κατάθλιψης, και πιθανώς να συμβάλλει σε ακριβέστερες διαγνώσεις και άρα καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 300 άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη διεθνώς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ