Χαρίτσης για νομοσχέδιο Παιδείας: Στρατηγική «επαναφοράς στο παρελθόν»

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον επικίνδυνο λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ ως αντιπολίτευση».

Στρατηγική «επαναφοράς στο παρελθόν» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Το είδαμε, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον με τις «αναχρονιστικές διατάξεις που μας γυρνάνε στις χειρότερες μέρες της αχαλίνωτης ανάπτυξης χωρίς κανόνες», στα εργασιακά «με μια σειρά από ρυθμίσεις που επαναφέρουν μνημονιακές πολιτικές διάλυσης της εργασίας» και στην εκπαίδευση που «μας επιστρέφει σε λογική της δεκαετίας του ‘50».

«Μιλάει για διαγωγή κοσμία, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στην τάξη, επαναφέρει τα ζητήματα της αξιολόγησης με τιμωρητικούς όρους και θέτει φραγμούς στην εκπαίδευση, διαχωρίζοντας τα σχολεία σε πρότυπα και δεύτερης διαλογής, τα οποία αφήνει στην τύχη τους», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Έκανε λόγο για «αναχρονιστική αντιμεταρρύθμιση» για την εκπαίδευση, που φέρνει την κυβέρνηση «αντιμέτωπη με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, των επιστημονικών φορέων και των πολιτικών δυνάμεων». Σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχολείο του μέλλοντος με όρους του παρελθόντος και επέκρινε επιπλέον την κυβέρνηση για νομοθέτηση στην πανδημία και σε συνθήκες δύσκολες για τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον επικίνδυνο λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ ως αντιπολίτευση».

Θεώρησε πως η συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία είναι «σε θετική κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «πιάνει το νήμα από τις σημαντικές προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις», σχολίασε. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, «όπως ήταν και ο δικός μας σχεδιασμός», αλλά «και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στο κέντρο της προσπάθειας για σταθερότητα στην περιοχή μας και θα περιορίζουν την επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας».

Μιλώντας για το πρόγραμμα Συν-Εργασία, σχολίασε ότι «ακόμα δεν το είδαμε και η κυβέρνηση αρχίζει τα μπαλώματα», κάτι που χαρακτήρισε ως «ομολογία αποτυχίας». Κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει και να εφαρμόσει το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» για στήριξη της εργασίας, με διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, κάλυψη του μισθολογικού κόστους, ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για «πολύ υψηλή ύφεση» για το 2020 και ειδικά για την Ελλάδα «πολύ αργή» ανάκαμψη το 2021, «πολύ χαμηλότερη από αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης», για να υποστηρίξει πως «αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθεί η κυβέρνηση». Προσέθεσε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβράδυναν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και οδήγησαν την οικονομία σε ύφεση πολύ πριν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here