Ιμάμογλου: Λυπηρή η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας

Σχόλιο αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος συμμετείχε στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ιμάμογλου εξέφρασε τη λύπη του γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό εργαλειοποιείται προς χάρη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και τόνισε πως τέτοια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιστορία και τη θρησκεία.

Επεσήμανε πως και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις και ανέφερε πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.

Για τον τουρισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχτηκε πως η πόλη του έχει πρόβλημα και ο ίδιος δεν βλέπει να καλυτερεύει η κατάσταση μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο.

Στη συζήτηση, με συντονιστή τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά, συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε για την πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως για εκείνον η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει μία σειρά δομικών προβλημάτων της πόλης, και είπε πως ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δήμος άρχισε να ψηφιοποιείται και δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο για τους άστεγους, για τους ναρκομανείς, και δόθηκε κατ’ οίκον βοήθεια σε αυτούς που είναι ευάλωτοι για να μην είναι μόνοι τους.

Ακόμη, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο που άρχισε την πιλοτική εφαρμογή του από σήμερα σε δύο δρόμους, σημειώνοντας πως πιστεύει πως θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα της πόλης, αλλά την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε πως θα υπάρξει πρόβλημα φέτος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες. Η κανονικότητα αρχίζει να επιστρέφει, άνοιξαν τα καταστήματα, τα καφέ κλπ. Η συζήτηση δεν είναι για αυτό το καλοκαίρι, αλλά και για το επόμενο, είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη θέλησή του να δουλέψει με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και τόνισε πόσο τυχεροί είναι που και οι δύο αυτές πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία. Πρέπει να τα προστατεύουμε τα μνημεία μας, είπε ο κ. Μπακογιάννης.

«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Εκρέμ Ιμάμογλου. «Και οι δύο θέλουμε να πάμε μπροστά τις πόλεις μας και είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Να σημειωθεί πως οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here