Αναδρομικά: Αποφασίζει το ΣτΕ για τους παλιούς συνταξιούχους


Το αργότερο έως τις 3 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων, που αφορούν δηλαδή τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016).

Το βασικό σενάριο για την επικείμενη απόφαση προβλέπει ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, δηλαδή η απονομή των περικοπών, για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και τον Μάιο του 2016. Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά θα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο όσους συνταξιούχους έχουν υποβάλει αγωγές.

Όσον αφορά στα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.
  • Για 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ τα αναδρομικά κινούνται από 900 έως 4.000 ευρώ.
  • Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.500 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει περίπτωση να μην απαντήσει στο θέμα των δικαιούχων, αν θα δοθεί δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους, μεταθέτοντας την τελική απόφαση στην κυβέρνηση.

Τονίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται γύρω στο ερχόμενο καλοκαίρι. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών 11 μηνών (π.χ. αν θα καταβληθούν σε 3 ή 5 δόσεις, σύμφωνα με σενάρια) αλλά και το αν θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή εκείνους που προσέφυγαν, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως επ’ αυτού θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση όταν θα έχει στα χέρια της την απόφαση. Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πώς θα καταβληθούν τα ποσά, με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μήνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε δόσεις.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ