Βουλή: Η πρώτη κόντρα για την Οικονομία -Τι θα πει ο Μητσοτακης στον Τσίπρα


Την πρώτη σύγκρουση πολιτικών αρχηγών μετά από την πανδημία αναμένεται να δούμε σήμερα στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την Οικονομία.

Αιχμή του δόρατος της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι το αφήγημα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε την ύφεση πριν την πανδημία. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου τα στοιχεία για την ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, είναι ενθαρρυντικά με δεδομένο πως μιλάμε για την καρδιά της καραντίνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση της Κομισιόν και το μεγάλο πακέτο χρημάτων που θα λάβει η χώρα. Όπως αναμένεται να πει, η πρόταση αυτή αντικατοπτρίζει τόσο το αναβαθμισμένο κύρος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια όσο και στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται ωστόσο να κρύψει τις δυσκολίες του επόμενου 6μήνου, αναμένεται όμως να τονίσει ότι με τις πρακτικές της κυβέρνησης έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζεται και στο κόστος δανεισμού. Στην κυβέρνηση στέκονται ιδιαίτερα στα «εξαιρετικά», όπως χαρακτηρίζονται, αποτελέσματα της έκδοσης 10ετους ομολόγου.

Στο πλαίσιο αυτό από την κυβέρνηση τονίζουν και την σημασία της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση του τρίτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το δεύτερο πακέτο επί σημερινής διακυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για μια σειρά από θετικούς παράγοντες:

Πρώτον: Αναγνωρίστηκε, από όλους, η καλή πορεία της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

Δεύτερον: Εκθειάστηκε ,«η ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

Τρίτον: Επιβεβαιώθηκαν η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, καθώς και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Τέταρτον: Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να αναδείξει σήμερα και όλο το πλέγμα των δράσεων που καταδεικνύουν την κυβερνητική προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων εργασίας, με πρόσφατη πρωτοβουλία την ενίσχυση με 190 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος «Συν-Εργασία» ώστε από 15 Ιουνίου ως 31 Ιουλίου η Πολιτεία να καταβάλει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για το χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται, με προοπτική αυτό να συνεχιστεί και μετά τον Ιούλιο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ