Πώς θα συντηρήσετε σωστά την μπαταρία του κινητού σας


Κάθε μπαταρία κινητού μπορεί να επαναφορτιστεί για ένα συγκεκριμένο αριθμό ή αλλιώς έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης, που ορίζεται από τον κατασκευαστή της.

Ένας πλήρης κύκλος φόρτισης είναι η χρήση και η πλήρης επαναφόρτιση του 100% της χωρητικότητας μιας μπαταρίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει μία και μοναδική φόρτιση. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μισή ενέργεια του κινητού σου και μετά να το φορτίσεις πλήρως. Και το ίδιο την επόμενη μέρα. Αυτό μετράει σαν έναν κύκλο φόρτισης και όχι δύο.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεις έναν κύκλο φόρτισης, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται ελάχιστα.

Ωστόσο, μπορείς να φορτίσεις πολλές φορές το κινητό σου μέχρι η χωρητικότητα της μπαταρίας τους να μειωθεί σημαντικά.

Όπως και με όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας πέφτει με το χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης που έχουν πραγματοποιηθεί.
Μελέτες έχουν δείξει πως η μέγιστη χωρητικότητα, εχει αρχικές τιμές μεταξύ 88-94% για καινούριες μπαταρίες, αλλά μετά από 250 κύκλους φόρτισης πέφτει στο 73-84%.

Βέβαια αυτή η πτώση απόδοσης είναι και ανάλογη της συμπεριφοράς μας , καθώς λίγοι απο εμάς γνωρίζουν το savoir vivre απέναντι στις ευαίσθητες μας μπαταρίες.

Ο τρόπος φόρτισης εχει μεγάλη σημασία!
Παλιά οι ειδικοί συνιστούσαν να αποφορτίζουμε τη μπαταρία (νικελίου) όσο γίνεται περισσότερο, πριν την επαναφορτίσουμε. Πλέον όμως, με την έλευση των μπαταριών Λιθίου, αυτό έχει καταργηθεί.

Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι μια μπαταρία λιθίου που ξεφορτίζεται πλήρως πριν επαναφορτιστεί, χρειάζεται 300-500 κύκλους φόρτισης για να πέσει στο 70% της αρχικής της χωρητικότητας. Η ίδια μπαταρία, αν επαναφορτίζεται όταν είναι στο 50%, χρειάζεται 1200-1500 πλήρεις κύκλους για να πέσει αντίστοιχα.

Δηλαδή 3 με 4 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Για μέγιστη διάρκειας ζωής της μπαταρίας λοιπον, φορτίζετε την πιο συχνά, ιδανικά απο το 40% και μέχρι το 80%
Οι περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούν ταχεία φόρτιση, ώστε η μπαταρία να φορτιστεί γρήγορα έως το 80% και στη συνέχεια, μεταβαίνουν σε συντηρητική φόρτιση. Αυτό σημαίνει ότι ενα τηλέφωνο χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα φόρτισης έως το 80% και άλλο τόσο από το 80% έως το 100%.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν μια πλήρη αποφόρτιση-φόρτιση την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η μπαταρία ή αν δεν έχει λειτουργήσει για καιρό.

Καθώς η μπαταρία μας παλιώνει καλό ειναι να κάνουμε την ίδια διαδικασία μια φορά καθε 2 μήνες, καθώς αυτό βοηθάει το τηλέφωνο να επαναυπολογίσει τη χωρητικότητα και να υπολογίζει με ακρίβεια την ένδειξη της μπαταρίας στην οθόνη.

Στις μπαταρίες δεν αρέσει τη ζέστη!
Έχει μετρηθεί οτι αν αποθηκεύσουμε για ένα χρόνο την μπαταρία μας στο 100% της φόρτισης της, αυτή χάνει το 20% της χωρητικότητας της στους 25oC ενω στους 40oC η χωρητικότητα πέφτει ακόμα και 35% από την αρχική τιμή!

Όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν οτι η παρατεταμένη χρήση του κινητού σε περιβάλλον ανω των 40oC μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες, κάτι που πρέπει να προσέχουμε εμείς στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι.

Θερμοκρασίες άνω των 30oC θεωρούνται αυξημένες για τις μπαταρίες.

Το κρύο επίσης μπορεί να ρίξει την διάρκεια μιας μπαταρίας αλλά οι επιπτώσεις είναι προσωρινές. Όταν τα μόρια της μπαταρίας ζεσταθούν, η χωρητικότητα της μπαταρίας επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.

Βλαβεροί επίσης είναι και ορισμένοι φορτιστές όπως οι ασύρματοι που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες ή ταχυφορτιστές που πιέζουν την μπαταρία κατα τη φόρτιση.

Ρυθμίστε το τηλέφωνο κατάλληλα , ανάλογα με τη χρήση σας
Αλλος ένας χρήσιμος τρόπος να προστατέψετε τη διάρκεια της μπαταρίας είναι να κλείνετε λειτουργίες του τηλεφώνου που δε χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή οπως GPS, Wi-fi, Δόνηση, 3G.

Η μπαταρία καταναλώνεται αρκετά απο τον επεξεργαστή (και κατα συνέπεια απο το πόσο βαριά ειναι η εφαρμογή που τρέχει ή άλλες που δουλεύουν στο backround) και την οθόνη (και τη ρύθμιση φωτεινότητας που έχουμε θέσει). Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορούμε να αποφύγουμε την άσκοπη εξάντληση της

Αν δε χρησιμοποιήσετε τη μπαταρία σας για μεγάλο διάστημα, αποθηκεύστε τη σε δροσερό μέρος, στο 40% της φόρτισης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ