Πώς να είσαι πιο αποφασιστικός στη ζωή σου


Διστάζεις να πάρεις αποφάσεις στη ζωή σου; Είσαι αναβλητικός; Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις σημαντικά tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο αποφασιστικός…

Στη ζωή μας καλούμαστε συνεχώς να παίρνουμε αποφάσεις. Τόσο σημαντικές, όσο και καθόλου σημαντικές. Από το εάν θα φάμε τη σοκολάτα που έχουμε στο ψυγείο μας, μέχρι το εάν θα πάρουμε διαζύγιο. Αρκετές φορές όμως γινόμαστε αναβλητικοί και αργούμε να πάρουμε αποφάσεις ή δεν παίρνουμε καμία, και ως εκ τούτου νιώθουμε τύψεις και ενοχές μέσα μας στο τέλος της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι επιλεγούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε στο παρόν, αναπόδραστα επηρεάζει το μέλλον μας.

Οπότε τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποφασιστικοί στη ζωή μας;

Πώς ορίζεται ο «αποφασιστικός»;

Καταρχάς, ας δούμε τι σημαίνει το να είσαι αποφασιστικός: «Είναι εκείνος που αποφασίζει γρήγορα, χωρίς να διστάζει από τους κινδύνους ή τις δυσκολίες που αναφύονται».

Γνωρίζετε τον εαυτό σας;

Όπως είδαμε από τον ορισμό, ο αποφασιστικός λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις. Εάν όμως λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις, δεν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να «φάμε τα μούτρα» μας; Φυσικά και ναι, εάν δεν έχουμε αυτογνωσία.

Εσείς γνωρίζετε ποιοι είστε; Δηλαδή εάν γνωρίζετε:

Ποια είναι τα θέλω σας
Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας
Τις ανάγκες και τα κίνητρά σας
Τους φόβους σας
Εάν δεν τα γνωρίζετε, θα χρειαστεί να τα μάθετε. Γνωρίζοντάς τα, θα μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα σωστές αποφάσεις. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τα μάθετε είναι να έρθετε σε επικοινωνία με έναν σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης.

Ζούμε προσωρινά

Μπορεί να έχουμε μια ψευδαίσθηση αθανασίας, επειδή έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Να ξυπνάμε, να κάνουμε τη ρουτίνα μας κλπ. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας είμαστε θνητοί. Η ζωή είναι σύντομη και το πώς αξιοποιούμε τον πολύτιμο χρόνο μας είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Ο χρόνος λοιπόν θα περάσει. Το θέμα όμως είναι πως θα περάσει. Στο χέρι μας είναι να περάσει δημιουργικά. Στο χέρι μας είναι να πάρουμε αποφάσεις που θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

Κάνε μια λίστα του τι θα χάσεις και του τι θα κερδίσεις

Όταν πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση είναι καλό να γράψουμε σε ένα τετράδιο τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα θα προκύψουν, σε περίπτωση που πάρουμε την A ή την B απόφαση.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης και να πάρουμε την καλύτερη απόφαση. Και αυτή δεν μπορεί να είναι παρά εκείνη με τα περισσότερα πλεονεκτήματα…

Θέσε στόχους

Τόσο βραχυπρόθεσμους, όσο και μακροπρόθεσμους. Θέσε καθημερινούς στόχους, εβδομαδιαίους, μηνιαίους, αλλά και στόχους που θα αφορούν στα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Με γνώμονα πάντα τα πραγματικά θέλω σου. Για να δεις με ποιο τρόπο ακριβώς μπορείς να οργανώσεις τους στόχους σου, πάτησε εδώ για να διαβάσεις το σχετικό άρθρο.

Έχεις όραμα για το μέλλον σου;

Εάν δεν έχεις όραμα για τη ζωή σου, κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις προτάσεις για το πως μπορείς να το δημιουργήσεις.

Εάν από την άλλη έχεις, τότε μπορείς να θέσεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση: «Εάν πάρω την x απόφαση, θα πλησιάσω το όραμά μου ή θα απομακρυνθώ από αυτό;»

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, θα σας εξυπηρετούσε π.χ. να πάρετε την απόφαση να πάτε για τρέξιμο ή να μην φάτε τη σοκολάτα που έχετε στο ψυγείο σας.

Επένδυσε στην προσωπική σου ανάπτυξη

Εάν θες και συ να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα ή την αναποφασιστικότητά σου και όχι μόνο, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στο Life Skills Training, που είναι ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτοβελτίωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. Όσο προλαβαίνεις φυσικά, διότι σε λίγες μέρες ξεκινά…

Μια ευκαιρία να εξασκήσεις την αποφασιστικότητά σου και να το αποφασίσεις άμεσα!!

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ