Όλα τα… αλέθει ο µύλος του (Κωνσταντίνου) Λούλη


Ο όρος «πολυπράγμων» ίσως να ‘ναι περιοριστικός για να αποτυπώσει κάποιος την εικόνα του Κωνσταντίνου Λούλη. Η πρώτη λέξη που ήρθε στο μυαλό όλων όσων μιλήσαμε
ήταν «δισεκατομμυριούχος». Αλλά αυτό το στοιχείο είναι ανεξάρτητο από τις δράσεις ενός ανθρώπου που φροντίζει με κάθε τρόπο να διατηρείται στην επικαιρότητα μέσα από την ενασχόλησή του με δεκάδες πράγματα.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Άρα, αν ξεχωρίζει για κάτι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, είναι η πολυσχιδής δραστηριότητά του. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έχει βρει το μυστικό για να αυξήσει τη διάρκεια του 24ώρου ώστε να καλύψει όλες τις
δράσεις του.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο: «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα». Πρόκειται για μία παραπομπή στα 200 χρόνια ελληνικής Ιστορίας.

Κάποια αποσπάσματα του βιβλίου προκάλεσαν μετωπικές συγκρούσεις του Κωνσταντίνου
Λούλη και του ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησαν ευθέως τον 65χρονο
επιχειρηματία ως νοσταλγό των συνταγματαρχών που έβαλαν την Ελλάδα στον γύψο.

«Τους όψιμους επικριτές μου, τους παραπέμπω στις 10 τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα βρουν 60 εγκωμιαστικά σχόλια για την αντικειμενική αποτύπωση των
ιστορικών γεγονότων από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως
οι κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καραγιάννης», απάντησε στα πυρά ο
Κωνσταντίνος Λούλης.

Το βιογραφικό τού νυν γενικού γραμματέα Τουρισμού είναι βαρύ.
Αλλά χωρίς… πτυχίο, όπως υποστηρίζουν απ’ την αντιπολίτευση.

«Είναι διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Τεχνικών Κυλινδρόμυλων», αναφέρει το βιογραφικό του στον εκδοτικό οίκο «Ψυχογιός», με τον οποίο συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Λούλης.
Προφανώς, λοιπόν, όλα τα αναγραφόμενα τυγχάνουν της έγκρισής του.

«Είναι σχολή ενός έτους. Ακόμα και τα ΙΕΚ είναι ανώτερα», υποστηρίζουν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ζήτημα νομιμότητας. Για να
προσληφθεί κάποιος ως γενικός
γραμματέας υπουργείου απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ. «Ακόμα και για την
ΕΥΠ που υπήρχε ανάλογο πρόβλημα, για να διορίσουν τον εκλεκτό τους, άλλαξαν τον νόμο», λένε
απ’ την Κουμουνδούρου.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ποιος είναι, λοιπόν, στην πραγματικότητα ο Κωνσταντίνος Λούλης; Αρχίζουμε απ’ το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα επιφανή μέλη της οικογένειας Λούλη με τους
γνωστούς αλευρόμυλους.

Η ιστορία καταγράφει την κατασκευή του πρώτου πετρόμυλου στην Αετοράχη Ιωαννίνων το
1782 απ’ τον Ζώη Λούλη. Το 1898 ο Χρήστος Λούλης μετακομίζει στον Βόλο και το 1909 νοικιάζει τον ατμόμυλο Ξύδη. Από ‘κει αρχίζει η εκτόξευση της οικογενειακής επιχείρησης.

Στις μέρες μας η εταιρεία διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής αλεύρων: στη
Σούρπη Μαγνησίας, στο Κερατσίνι και στη Βουλγαρία, ενώ στη Θήβα δημιουργήθηκε η μονάδα παραγωγής υλικών για ζαχαροπλαστική με την επωνυμία «Kenfood».

Από το 1975 τη διεύθυνση των μύλων Λούλη, ανέλαβε ο Κωνσταντίνος, ο οποίος μεγάλωσε
στον Βόλο.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το 1979, κατασκεύασε τον πρώτο κυλινδρόμυλο στην Ελλάδα, με νέα τεχνολογία ξηρού καθαρισμού σίτου και με εντελώς μηδενικά στερεά, υγρά, αέρια απόβλητα, ενώ στα 90’s επεκτάθηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα Βαλκάνια.

Πέρα απ’ τη δράση του ως βιομήχανος, ο Κωνσταντίνος Λούλης δραστηριοποιήθηκε και σε ζητήματα που άπτονται της Εκκλησίας.

Τη διετία 1989 – 1991 διετέλεσε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

Αν και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε
να του δώσει τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε και ζήτησε το πόστο στο Άγιο Όρος.

Την περίοδο 1992-1994, πάντως, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από το 1998 έως το 2008 υπήρξε μέλος της οικονομικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και μέλη τους Μητροπολίτες Καρυστίας, Λαγκαδά και Ύδρας, ενώ το 2003 ανέλαβε για δύο χρόνια τα ηνία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Δέθηκε, λοιπόν, τόσο πολύ με την Εκκλησία, αλλά και με τους μοναχούς, ώστε το 2014 πρωτοστάτησε σε ενέργειες στήριξης της Μονής Βατοπεδίου.

«Προσωπικά, πάντως, είμαι ευγνώμων στον Θεό γιατί συνέβαλα και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις ως Πολιτικός Διοικητής το 1989 να γίνει το Ιστορικό αυτό Μοναστήρι μετά από 536 χρόνια κοινόβιο, να αποκτήσει έναν εκλεκτό Ηγούμενο και να πραγματοποιήσει
ένα τέτοιο εξαιρετικό έργο», είχε δηλώσει σε εκκλησιαστική ιστοσελίδα το 2008.

Με σαφή την εκτίμησή του στον Ηγούμενο Εφραίμ. Τότε ίδρυσε και τον Σύλλογο Φίλων της Μονής Βατοπεδίου. Στήριξε, μάλιστα, τον Εφραίμ με όλους τους τρόπους. Πάντα δημόσια και με διάφορα τρικ.

Όπως, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του Αχιλλέα Μπέου να ανακηρύξει τον Ηγούμενο «Επίτιμο Δημότη Βόλου».

Κίνηση που αποδίδεται στην προσωπική σχέση του Κωνσταντίνου Λούλη και του δημάρχου Βόλου.

«Η πόλη χρωστάει πολλά στη Μονή Βατοπεδίου», είχε δηλώσει τότε ο πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος απ’ το 2010 εγκατέλειψε τη θέση του στην εταιρεία και παρέδωσε το τιμόνι στον γιο του, Νίκο.

Η διεισδυτικότητα του Λούλη στον Μπέο αποδείχθηκε με τη συμμετοχή του πρώτου στο ψηφοδέλτιο του δεύτερου για τις εκλογές του 2019.

Ο νυν γενικός γραμματέας Τουρισμού εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος. Αλλά η ενασχόλησή του με τον Βόλο πέρασε σε δεύτερη μοίρα απ’ τις 7 Ιουλίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Λούλης διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Τουρισμού.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΙ, ΟΙ ∆ΩΡΕΕΣ, ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ 100 ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Και για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι παρά τους στενούς δεσμούς του με την Εκκλησία, στην καθημερινότητά του παραμένει λάτρης των γυναικών. Το αποδεικνύουν οι τρεις γάμοι του και τα πέντε παιδιά.

Σε νεαρή ηλικία ο Κωνσταντίνος Λούλης παντρεύτηκε την Όλγα Μάνου. Το ζευγάρι πρόλαβε και απέκτησε δύο παιδιά πριν πάρει χωριστούς δρόμους. Ακολούθησε το 2008 ο γάμος του στο Κίεβο με την Άννα, ουκρανικής καταγωγής. Απέκτησαν τρία παιδιά και χώρισαν. Ο Κωνσταντίνος Λούλης έχει πλέον στο πλευρό του την κατά πολύ νεότερή του, Ελένη Τζελέπογλου.

Σύμφωνα με το Linkedin, η σύζυγος του Λούλη αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες (BA) στο Κολλέγιο Bryn Mawr των ΗΠΑ (1991-1993). Μέχρι το 1995 συνέχισε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Κολλέγιο στην Ελλάδα. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το ALBAGraduateBusiness

Εργάστηκε ως σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες στο Λονδίνο και την Αθήνα, ενώ από το 2015 απασχολήθηκε ως σύμβουλος ευεξίας με πιστοποίηση σε τρεις μεθόδους ενεργειακής ανάρρωσης (Theta, Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και Reiki).
Ο σύζυγος, όμως, φρόντισε και πήρε μαζί του τη νεαρή γυναίκα. Με την με αριθμό 19125/24.10.2019 απόφαση του υπουργού Τουρισμού, η Ελένη Τζελέπογλου του Σοφοκλή διορίστηκε από τις 10.9.2019, σε θέση μετακλητής υπαλλήλου, κατηγορίας ΔΕ και με ΜΚ 11, δηλαδή βασικό μισθό 1.458 ευρώ, στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη (ΦΕΚ 922/Υ.Ο.Δ.Δ./4.11.2019).

«Έχει ανακαινίσει με δικά του χρήματα το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ», απαντούν οι υποστηρικτές του Λούλη στους επικριτές του.

«Αν το έκανε όπως με το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, τότε πάλι ο ελληνικός λαός πληρώνει τα σπασμένα», απαντούν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η οικογένεια Λούλη είχε ανακοινώσει τη χρηματοδότηση των εργασιών για την αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού. Αλλά ο Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει ότι η δέσμευση έμεινε στα λόγια. «Όλα τα λεφτά δόθηκαν απ’ το υπουργείο», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Οι υποστηρικτές του Λούλη, πάντως, επιμένουν ότι ο γιος του Κωνσταντίνου, ο Νίκος, είναι συνεπής με τη δέσμευση.

Επίσης, λένε ότι ο νυν γενικός γραμματέας Τουρισμού έχει προχωρήσει με δικά του χρήματα τη μελέτη για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου και του ΕΟΤ στην οδό Σωκράτους, στο παλιό Εφετείο.

Εκείνο που δεν μπορεί να διαψεύσει κάποιος αφορά στην παραχώρησης 25 στρεμμάτων στην περιοχή Διμήνι Μαγνησίας για να φιλοξενηθούν τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου. «Βρήκαν στέγη, στοργή και αγάπη περισσότερα από
100 παιδιά», λένε οι φίλοι… Λούλη.

Τελικά, ένα είναι σίγουρο: ο πρώην βιομήχανος και νυν συγγραφέας δημιουργεί φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς.

Όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΜΠΑΜ

Πηγή:
Ereportaz.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ