Μεταφορά συντελεστή δόμησης: Πώς θα γίνει – Η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Διάφορα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, θα είναι μερικές από τις περιοχές που θα περιλαμβάνονται στις πρώτες 50 Ζώνες Υποδοχής, μέσω των οποίων την άνοιξη του 2021 θα ξεκινήσει η μεταφορά συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ).

Επικρατέστεροι δήμοι είναι αυτοί της Αθήνας, του Πειραιά και του Αμαρουσίου σε πρώτη φάση -χωρίς ωστόσο να έχουν κλειδώσει ακόμα-, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ενώ, παράλληλα, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος «τρέχει» την ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, προχωρώντας στην άμεση εφαρμογή του σχετικού προγράμματος έτσι ώστε η εκτός σχεδίου δόμηση να αποτελεί σταδιακά παρελθόν.

Η μεταφορά συντελεστή δόμησης μετρά δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, η ΜΣΔ καλύπτει ακίνητα, για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

Στο παρελθόν έχουν εκδοθεί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, μνημεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ., ωστόσο, η διακοπή του θεσμού άφησε σε εκκρεμότητα τίτλους που αντιστοιχούν σε 450.000 τ.µ., η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ και παράλληλα «στον αέρα» πολλούς που δεν είχαν τελικά την ευκαιρία να τους μετατρέψουν σε ακίνητα.

Αυτή τη στιγμή τα δηλωμένα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ξεπερνούν τις 400.000, αντιστοιχούν στο 35% των αιτήσεων υπαγωγών και περιλαμβάνουν περισσότερα από 35 εκατ. τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετης δόμησης.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για να προχωρήσει και στην πράξη η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία προβλέπεται να αγοράζει συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και να τον πουλάει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις.

Όσοι λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, μέσω της Τράπεζας Γης ο δήμος θα μπορεί να παρεμβαίνει σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, να τα δεσμεύει, να τα αποκαθιστά με χρηματοδότηση από ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν μέσω διαγωνισμού την εκμετάλλευσή τους για κάποια χρόνια και μόλις αποσβένεται το κόστος αποκατάστασης, να τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες.

Εάν ενδιάμεσα ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί και επιθυμεί να το εκμεταλλευτεί ο ίδιος, θα μπορεί με την προϋπόθεση πως θα καταβάλει το κόστος αποκατάστασης.

Ανταλλαγές εκτάσεων

Η Ψηφιακή Τράπεζα Γης επίσης θα μπορεί να υλοποιεί ανταλλαγές εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες είτε επειδή είναι δασικές, είτε για άλλο λόγο και δεν είναι οικοδομήσιμες, με άλλες δημόσιες εκτάσεις που είναι διαθέσιμες και μπορούν να οικοδομηθούν.

Παράλληλα, θα επιτρέπει σε δήμους να πωλούν συντελεστή από δεσμευμένα αδόμητα ακίνητα, έτσι ώστε να αποκτούν πόρους για να απαλλοτριώσουν επιπλέον οικόπεδα, με σκοπό την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.

Η Τράπεζα Γης που έχει δημιουργήσει και θα λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι ουσιαστικά πλατφόρμα ηλεκτρονικής – απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, καθώς και με πωλητές και αγοραστές να καταχωρούν τα δικαιώματά τους έτσι ώστε να προχωρήσουν σε αγοραπωλησία. Ταυτοχρόνως, λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, ενώ θα δίνει και πόρους για πράσινα έργα.

Στη χώρα μας παραμένουν σε εκκρεμότητα συνολικά 3.837 Τίτλοι Δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 428.602 τ.μ. μεταφερόμενης επιφάνειας. Συνολικά έχουν εκδοθεί 19.763 τίτλοι (έγκυροι και άκυροι). Η συνολική μεταφερόμενη επιφάνεια που αντιστοιχεί στους αρχικούς τίτλους είναι 1.125.815 τ.μ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here